A szemfájás okai és megelőzése

A szemfájás okai és megelőzése

Viszkető, égő, száraz szemek, gyakori fejfájás: rendszerint civilizációs ártalom jelei, amelyek a képernyő előtt töltött idő növekedésével egyre sűrűbben fordulnak elő és okoznak mind komolyabb egészségügyi problémát.

Nem ritka, hogy napi 10-12 órán keresztül bámulja az ember a kék fényt: ennyi időt tölt a számítógép előtt, még többet a telefonjára meredve. Ráadásul teszi mindezt természetellenes testhelyzetben és fényben. Egyáltalán nem meglepő tehát, hogy mind többen küzdenek szemviszketéssel és -szárazsággal, fej-, nyak- és derékfájdalommal. Sőt olyannyira elterjedtek ezek a tünetek, problémák, hogy az orvostudomány nevet is adott nekik: ezek az úgynevezett  számítógép előtti munkavégzés okozta szindrómák.

A számítógéphez kötött, hosszú órákon át tartó munkavégzés tehát kifejezetten ártalmas lehet az egészségre. Ezért – elvileg – hat óránál többet senkinek sem szabadna a monitor előtt ülnie, efféle munkát végeznie. Sőt óránként 10 perc szünetet ír elő a dolgozókat védő szabályzat.

A szemfájás okai és megelőzése

Hogy miért? Mert nem csak a hát-, de szemizmok is görcsösen megfeszülnek, ha merev tekintettel „bámulnak” a monitorra órákon át. A szemgolyóra kívülről tapadó izmok feladata, hogy a szemet a megfelelő irányba állítsák. Amennyiben mereven figyel egy pontot, ezek az izmok megfeszülnek. Ha pedig ez az állapot hosszan, órákon át fennáll, az izmok feszülésére kellemetlen tünetek hívják fel a figyelmet: tompa vagy görcsös fájdalom jelzi a tarkónál, homlok- vagy halántéktájon, hogy a látószervünknek pihenésre van szüksége. Rontja a helyzetet a fájdalomhoz társuló száraz szem érzete, ami viszketéssel, égő érzéssel járhat.

A problémát a legtöbben rendszerint szemcseppel, súlyosabb esetben fájdalomcsillapítóval kezelik, pedig van jobb megoldás. Tartson időnként, lehetőleg óránként – de még jobb lenne fél óránként – szünetet, minimum tíz percet. Ezt az időt töltse tornával.

A GeoMedical által javasolt tornagyakorlatokat itt olvashatja!

Kapcsolódó írások