A sebgyógyító méz

Mostantól nem csak a gyógyszerek, hanem a méz is segítheti a sebészeket az operáció utáni sebek gyógyításában - jelent meg a kezelési módszer egy 18 közlemény bevonásával készült áttekintő tanulmányban az International Journal of Clinical Practice című folyóiratban.

A tanulmány vezető szerzője, Dr. Fasal Rauf Khan szerint a méz az egyik legősibb táplálék, melyet ősidők óta használnak sebgyógyításra is. Még Tutankhamon sírjában is találtak ehető mézet, mivel a méz sosem romlik meg. Egyre népszerűbb lesz napjainkban is ez a temészetes édesítő, ráadásul manapság már számos kutatási eredmény támasztja alá hatékonyságát egyéb, orvosi területeken is.

A XX. század elején a kutatók elkezdték vizsgálni a méz sebgyógyító tulajdonságait, de az antibiotikumok 1940-es elterjedése időlegesen kiszorította a mézet a gyakorlatból. A méz újrafelfedezése az antibiotikumokkal szemben ellenálló kórokozók elterjedésének és a természetes gyógymódok iránti igény növekedésének köszönhető. A szakemberek szerint a méz sok jó tulajdonsága közül az egyik legfontosabb, hogy gátolja a baktériumok növekedését. A magas cukor- és az alacsony folyadéktartalom, a savas környezetet létrehozó glükonsav és a hidrogénperoxid mind-mind hozzájárulnak a mikróbaellenes hatáshoz.

A kutatási eredmények alapján a méz csökkentheti a cukorbetegek amputációinak számát is. Dr. Khan hozzátette, hogy a méz nemcsak a sebgyógyulás felgyorsítására, hanem elfertőződött sebek tisztítására és a daganatok ellen is alkalmazható, különösen a laparoszkópos (minimálisan invazív) sebészetben. A mézet rendszeres időközönként kell alkalmazni, és 3-10 nap alatt képes fertőtleníteni a sebet.

A kutatók azt is hangsúlyozták, hogy semmiképpen sem szabad önállóan mézzel kezelni a sebet, mindig ki kell kérni a sebész tanácsát, és követni az utasításait.

Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek