A rosszindulatú daganat ellenszere a kávé?

A rosszindulatú daganat ellenszere a kávé?

A melanóma az ötödik leggyakoribb rosszindulatú daganat. Amerikai tudósok szerint minden bögre kávéval csökkenhetjük kialakulásának kockázatát.

Az elfogyasztott kávé mennyiségével fordítottan arányos a betegség kialakulásának esélye, állítja az Egyesült Államok Nemzeti Egészségi Intézetének és az AARP Nyugdíjintézetének közös kutatása. A tanulmányt Erikka Loftfield jegyzi, aki a Nemzeti Rákkutató Intézet alkalmazottja – Neal D. Freedman, Barry I. Graubard, Albert R. Hollenbeck, Fatma M. Shebl, Susan T. Mayne és Rashmi Sinha kutatókkal végzett közös munkájukból kiderül, hogy a kór leginkább a világos bőrűeket sújtja.

A rosszindulatú daganat ellenszere a kávé?

A munka során 447357, nem latin-amerikai fehér ember kórtörténetét, életkörülményeit és fogyasztási szokásait dolgozták fel. Az önbevalláson alapuló adatokat 10,5 évig, 1995-től mostanáig gyűjtötték – minden alany daganatmentesen került be a programba, amelyben rögzítették lakóhelyük ultraibolya sugárzásra vonatkozó adatait, testtömeg indexüket, korukat, fizikai aktivitásukat, alkoholfogyasztási és dohányzási szokásaikat. A vizsgált időszakban 447357 alanyból 2904-nél jelentkezett a betegség.

A legismertebb kockázati tényező a napfény, vagyis az ultraibolya sugárzás, ám emellett akadnak még egyéb, kevésbé feldolgozott okok is. A koffein viszont olyan bioaktív összetevőket tartalmaz, amelyek a melanóma ellen dolgoznak, igaz, ezzel eddig nem foglalkoztak bőrgyógyászati kutatások.

Mivel a rendkívül átfogó Észak-Amerikai program során, statisztikai alapon sikerült bizonyítani a felvetést, Erikka Loftfield további kutatásokat szorgalmaz, amely vizsgálná az emberi bőr, a kávé és a koffein kölcsönhatását.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek