A rossz alvás kiváltó okai

A rossz alvás kiváltó okai

Az alvásnak, pontosabban a pihentető és mély alvásnak kiemelkedő szerepe van az egészség fenntartásában. Az alváshiánynak, a rossz alvásnak számos oka lehet. Ha valaki nem tud jól aludni, vagy nem alszik eleget, koncentrálási nehézségekkel kell megküzdenie, ingerlékennyé válik, nem lesz elegendő energiája. További tünetei az alváshiánynak: lassult gondolkodás, hangulatingadozások, nem megfelelő döntéshozatali képesség és rossz memória.

Nagyon sok tényező járul hozzá a rossz alváshoz. Az egyik ilyen, ha valaki lefekvés előtt alkoholt fogyaszt. Az alkohol eleinte relaxál, de aztán kialakul egy olyan mellékhatása, ami gátolja a gyors és pihentető alvást. Az alkohol ugyanis megzavarja az alvási ciklust, a REM-alvást, nem mellesleg aki alkoholt iszik alvás előtt, biztos, hogy éjjel majd többször is meg kell látogatnia a mosdót, ami szintén negatívan hat az alvás minőségére.

A kávé, pontosabban a benne található koffein is megzavarja az alvás minőségét. A szakértők szerint legalább 3-5 óra szükséges ahhoz, hogy a koffein kiürüljön a szervezetünkből. Ha este fogyasztunk el egy csésze kávét, akkor ne csodálkozzunk, ha még éjfélkor nem vagyunk álmosak.

 A rossz alvás kiváltó okai

Az álmatlanság másik oka nem más, mint a stressz. A napi gondok, az állandó feszültség teljesen leterhelik az agyat, ezért van az, hogy a stresszes ember még lefekvés után is a problémáin gondolkodik, agyal, azonban ez negatívan hat az alvás hosszára és minőségére.

Egy laza testgyakorlat még segít is a jobb alvásban, de a komoly edzéseket felejtsük el lefekvés előtt. A kemény edzés hatására ugyanis megemelkedik a pulzusszám és a testhőmérséklet, ezek pedig stimulálják az idegrendszert, ami megint csak nem hagy bennünket nyugodtan aludni.

A feldolgozott élelmiszerek, a transzzsír és a nagy mennyiségű fehérje szintén nem jó ötlet, mert egyrészt ezek a táplálékok gyomorégést okoznak, másrészt az emésztéssel lesz elfoglalva a testünk és nem az éjszakai regenerációra fókuszál. Márpedig utóbbira minden embernek szüksége van, hiszen minél kevesebbet eszünk, annál több ideje jut a szervezetünknek kijavítani a sejtkárosodásokat és annál kevesebb eséllyel leszünk betegek.

Nagyon lényeges, hogy az alvásunk mély és pihentető legyen, mert ha nem alszunk eleget, sok-sok egészségi problémával kell szembenéznünk. Például ilyen a depresszió, a szív- és érrendszeri betegségek, a hormonális egyensúlyhiány, a 2-es típusú cukorbetegség, az elhízás, a legyengült immunrendszer.

Forrás: gyógyszernélkül

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek