A rendetlen íróasztal jót tesz nekünk

A rendetlen íróasztal jót tesz nekünk

Segít a kreatívabb gondolkodásban a rendetlen íróasztal - állítják amerikai kutatók a The Daily Telegraph online kiadásában ismertetett tanulmányukban.

A Psychological Science című folyóiratban megjelent dolgozat szerzői szerint az asztalon lévő összevisszaság kreatív gondolkodásra ösztönözhet és új ötleteket adhat. Ezzel szemben a tiszta, pedáns íróasztal egészséges táplálkozásra, nagylelkűségre és a konvenciók követésére sarkallhat.

A tanulmány vezető szerzője, Kathleen Vohs pszichológus és társai, a Minnesotai Egyetem kutatói rendetlen, illetve pedáns íróasztalnál dolgozókat figyeltek meg. A kutatás résztvevőit többek között arra kérték, hogy válasszanak egy új és egy bevezetett termék között. A kaotikus asztalnál ülők hajlamosabbak voltak az újat választani - annak jeleként, hogy a rendezetlen környezet segít a megszokástól való eltávolodásban.

Vohs professzor szerint a rendetlen szoba éppen ahhoz vezet, amit a cégek, gyárak és a társaságok legjobban akarnak: kreativitáshoz.

A tudós felidézte, hogy korábbi tanulmányok kimutatták: a tiszta környezet jóra ösztönzi az embereket, arra, hogy ne kövessenek el bűnt, ne szemeteljenek és legyenek nagylelkűbbek. "Mi pedig arra jutottunk, hogy igazán értékes eredménye lehet annak, ha valaki rendetlen környezetben van" - tette hozzá.

A kutatás első fázisában a résztvevők kérdőíveket töltöttek ki egy hivatali szobában. Néhányan tiszta és rendes helyiségben tették ezt, mások rendetlenben. Később a résztvevőknek módjuk nyílt arra, hogy jótékony adományt ajánljanak fel, és kifelé menet almával és csokoládéval kínálták meg őket.

A rendes szoba az elvárt viselkedésre ösztönözte őket, nagyobb adományt adtak a saját pénzükből és inkább választották az almát, mint a csokit.

A rendetlen íróasztal jót tesz nekünk

Ugyanakkor a rendetlenség előnyei is kiderültek, amikor a résztvevőket arra kérték, hogy álljanak elő a pingponglabda felhasználására új ötletekkel. Összességében a rendes és a rendetlen szobában gondolkodók is ugyanannyi ötletet gyártottak, de a pártatlan zsűri szerint a rendetlen szobában ötletelők sokkal érdekesebb és kreatívabb megoldásokkal álltak elő.

Vohs úgy értékelte, hogy a takaros vagy "fésületlen" környezet komoly különbségeket okoz az emberek viselkedésében.

A kutatók az internetre is kiterjesztették a vizsgálatot, és az előzetes eredmények szerint a weblapok rendezettsége vagy kaotikussága ugyanezt a hatást váltja ki.

"Mind ki vagyunk téve különböző helyzeteknek az irodánkban, az otthonunkban, a kocsinkban vagy az interneten. Akár képes befolyásolni az ember a környezetének takarosságát, akár nem, vizsgálataink szerint az mindenesetre hatással van rá" - foglalta össze Vohs.

Forrás: MTI

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek