A pletykálás jót tesz az egészségünknek

A pletykálás jót tesz az egészségünknek

Kibeszélni a kollégáinkat – vagy éppen a szomszéd férjét – nem is olyan rossz dolog, mint azt elsőre hinnénk! Kutatásokból ugyanis kiderült, hogy bár közben bűntudatot érzünk, a pletykálás jót tesz az egészségünknek.

A nők 85 százaléka imád pletykálni, és többnyire nehezükre esik egy titkot valóban megtartani – derült ki egy kozmetikai cég új felméréséből. Jó hír azonban, hogy bár nem szép dolog, azért az egészségünk jó hatással van. A pletykálás növeli a pozitív hormonok szintjét, például a szerotoninét, és csökkenti a stressz– és a szorongás fokát” – magyarázta Dr. Colin Gill, pszichológus.

Ez azért lehetséges, mert amikor másokról beszélünk, azt érdeklődve tesszük, és minket is érdeklődve hallgatnak, ami végül boldogabbá tesz bennünket. Ráadásul a pszichológus szerint ilyenkor gyakran nagyokat is nevetünk, ami szintén fokozza az örömteli érzéseket.

A pletykálás jót tesz az egészségünknek

Evolúciós szempontból sem elhanyagolható a pletykálás, hiszen ilyenkor információkat gyűjtünk mások karakteréről és magatartásáról. A Harvard Egyetem kutatóinak legújabb tanulmánya szerint ugyanis ez megvéd minket a hazugságoktól és a csalásoktól. Ha azonban egy pletyka visszafelé sül el, vagy ránk nézve negatív, akkor a viselkedésünket is módosítjuk, vagyis befolyásolhatja a magatartásunkat is.

“A pletyka az életünk szükséges része. Az emberek 99 százalékban egymásról beszélnek. Ez az emberi faj sikerének az egyik kulcsa, nélküle kihaltunk volna” – fűzte hozzá a pszichológus.

Forrás: napidoktor.hu

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek