A pikkelysömörről

A pikkelysömörről

A pikkelysömör vagy pszoriázis egy krónikus, gyulladásos bőrbetegség, amely kellemetlen kiütésekkel jár. Magyarországon mintegy 150–200 ezer ember érintett e betegségben, amelyet teljesen meggyógyítani jelenleg nem, de kezelni lehet.

A pikkelysömör olyan krónikus, visszatérő, gyulladásos bőrbetegség, amely autoimmun eredetű, és mindenekelőtt genetikai hajlamon alapul. Több apró génhiba együttes előfordulása és többnyire valamilyen külső provokáló tényező (például egy horzsolás, a ruha dörzsölése, egy csípés vagy egy oltás) is szükséges a hajlam kialakulásához. A betegség családi halmozódást mutat, de nem lehet megjósolni, hogy kinél jelentkezik a betegség, és kinél nem. A pszoriázis életünk során bármikor felléphet, de leggyakrabban a fiatal felnőttkorban bukkan fel először. Sokan úgy vélik, hogy a háttérben lelki ok is állhat, a stressz általában rontja a tüneteket.

Kellemetlen kiütések

A betegség leggyakrabban halványvörös, éles szélű, fehér pikkelyekkel borított foltok képében jelentkezik, egyénenként változó mértékben. A kiütések leggyakrabban a végtagokon – azok feszítő felszínén –, a tenyereken, a talpakon, a hajlatokban és a hajas fejbőrön jelennek meg. A betegség esetenként a körmökön jelentkezik, gombásodásra emlékeztető tünetekkel. Előfordulhat, hogy egy eleinte kis kiütés több helyre, nagyobb bőrfelületekre is kiterjed. Szóródás esetén egyre nagyobb kiütéses területek keletkeznek, és akár az is előfordulhat, hogy az elváltozások összeérnek és hatalmas, térképszerű foltokká alakulnak. Van, akinek viszketnek a kiütései, míg másoknak nem. Szövődménymentes esetben a kiütések szárazak, nem fekélyesednek ki.

A betegség súlyos esetben az ízületekre is ráhúzódhat, és fájdalmas duzzanatokat okoz, elsősorban az ujjakban, ritkábban egyéb végtagi kisízületekben, a gerincoszlop alsó szakaszában, a boka és a térd ízületeiben.
A pikkelysömör lefolyása egyénenként különböző. Akad, akinél csak kis bőrterület érintett, és a tünetek alig változnak, míg másnál heveny rosszabbodások és tünetmentes időszakok váltják egymást.

A szakember szerepe

A jelenlegi ismeretek szerint a pszoriázis nem gyógyítható, de kezelhető betegség. Akár tünetmentesség is elérhető, de soha nem jelenthetjük ki, hogy a betegség biztosan nem fog visszatérni. Fontos, hogy minél előbb forduljunk szakemberhez, aki meghatározza a személyre szabott terápiát. Megfelelő kezelés mellett pikkelysömörrel is normális élet élhető!

A pikkelysömörről

A bőrgyógyász többnyire már ránézésre is meg tudja állapítani, hogy pszoriázis okozza-e a tüneteket. Ritkábban szövettani mintavétel szükséges a gyanú beigazolódásához.
A pikkelysömör terápiájában mai tudásunk szerint három út áll rendelkezésre: a helyi, a gyógyszeres és a fényterápia, illetve ezek kombinációi.

A kezelés: 3 út

A helyi kezelés krémek, kenőcsök alkalmazását jelenti. Ezek gátolják a bőrsejtek fokozott osztódását, ami a kiütésekért felelős. A krémek könnyen használhatóak, színtelenek és szagtalanok. Bevethetünk más típusú, puhító készítményeket is, amelyek eltávolítják a felrakódást. A krémezéssel járó érintés, simogatás lelkileg is jó hatással van a betegre.

A pikkelysömör kezelésében a fényterápia is jó eredményeket hozhat. A legjobban a keskeny sávú UVB és az UVA fény hat. A fénykezelést mindenképpen bízzuk szakemberre, aki személyre szabja a terápiát.
A gyógyszeres kezelés tablettás terápiát jelent. Az elmúlt tíz év vívmánya a biológiai szerek bevezetése. Ezek jelenleg csak súlyos betegeknél alkalmazhatóak, kizárólag pikkelysömör-centrumokban.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek