Hirdetés
A paleo után itt az új diéta: a pegán

A paleo után itt az új diéta: a pegán

Nem akar ősemberként táplálkozni? Szereti a zöldségeket, de húst is enne? Az új diétát önnek találták ki.

A paleolit vagy paleo étrend valószínűleg az elmúlt időszak egyik legfelkapottabb – és legellentmondásosabb – étrendje, de a szigorú „ősemberdiéta” lassan kezd kimenni a divatból, ahogy új és sokkal kiegyensúlyozottabb étrendek kezdenek teret nyerni.

Pegán = paleo + vegán

A legújabb diéta – ahogy sok másik is – az Egyesült Államokból készül meghódítani a világot. A pegán a vegán (csak zöldségekből álló étrend) és a paleo (nyers ételekben, zöldségekben és gyümölcsökben gazdag, sok húst és halat tartalmazó diéta) kombinációja.

A paleo után itt az új diéta: a pegán

"A pegán étrend felhasználja a paleo alapelveit, miközben több rostot és magvat tartalmaz, így összességében rostban jóval gazdagabb diétát jelent” - – mondta Susie Burrell dietetikus a Daily Mail Australiának.

A pegán étrend mindkét csoportból kiválogatja a legjobbnak tartott élelmiszereket. A pegán „a legértelmesebb választás a saját és a bolygónk egészsége szempontjából” – állítja Mark Hyman, a Cleveland Medical Centre orvosa, a „pegán” elnevezés kitalálója.

Mit ehet egy pegán?

A paleo vagy ősemberdiéta azokra az élelmekre fókuszál, amelyekhez őseink vadászattal és gyűjtögetéssel hozzájuthattak. Ezek közé tartozik a hús (lehetőleg természetes tartású, legeltetett állatból), a hal, a tojás, az olajos magvak, a gyümölcsök, a keményítőt nem tartalmazó zöldségek és a jó zsírok. A vegán étrend semmilyen állati terméket nem engedélyez, csak gabonát, zöldségeket, olajos magvakat, gyümölcsöket.

A pegán növényi táplálékban gazdag étrendet jelent, amelybe fehérjék és jó zsírok is beletartoznak, de kerülni kell a tejterméket, a glutént és a cukrot. Burrell, aki a 30 napos Shape Me (Alakíts) programjáról ismert, a pegán diéta egyik szószólója. Úgy véli, hogy táplálkozástanilag összességében jobb, mint a szigorú paleo étrend.

Ilyen egy pegán mintaétrend

Burrel szerint egy tipikus napi étrend a következőképpen néz ki. Reggelire zöldséges omlett, ebédre csirke és quinoasaláta, uzsonnára gyümölcs és olajos magvak, vacsorára kis adag hús, zöldség és fél csésze barna rizs.

Bár a pegán szigorúbb a húsfogyasztással szemben, mint a paleo, Burrell szerint ez segít kordában tartani a súlygyarapodást, és kisebb az egészségügyi kockázata.

200 grammnál több hús (különösen vörös hús) fogyasztása növeli egyes betegségek, például a bélrák kockázatát” – mondta Burrell.

A kalciumot pótolni kell

Azért ennek az étrendnek is van hátránya, ami a kalciumhiányból fakad. Összességében azonban Burrell úgy véli, hogy a növényi alapú táplálékot előnyben részesítve a nagy mennyiségű fehérjével szemben sokkal fenntarthatóbb és táplálkozástanilag kiegyensúlyozottabb, amíg gondoskodunk a külön kalciumpótlásról.

Ha betartják az előírásokat, akkor a pegánok szintén elérhetnek súlycsökkenést, alacsonyabb lesz a koleszterinszintjük, és visszafordulhat a már fennálló diabéteszük.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek
Pirula Trend