A nők sokkal gyakrabban szégyenkeznek

A nők sokkal gyakrabban szégyenkeznek

Nem vagyok elég csinos! Túl csinos vagyok! Megizzadtam! Vajon mit gondolnak mások? – ilyen gondolatok járnak egy nő fejében egész nap, míg a férfiak sokkal kevesebbet aggódnak mások véleménye miatt.

Az Apotheken Umschau című folyóirat kutatásában 1980 tizennégy év feletti olvasót kérdeztek meg, 966 férfit és 1014 nőt. Az eredmények szerint a nők sokkal gyakrabban szégyellik magukat, érzik magukat kellemetlenül, mint a férfiak.

A nők sokkal gyakrabban szégyenkeznek


A nők több mint felét kifejezetten kellemetlenül érinti, ha idegenek megérzik a testszagukat, izzadtságukat, szájszagukat (nők: 56,3%, férfiak: 45,6%). Szintén cikinek élik meg, ha nem tudják betartani ígéreteiket (nők: 50,0%, férfiak: 44,4%), vagy ha nyilvánosan valami nagyon ügyetlen dolgot csinálnak (nők: 49,5%, férfiak: 32,8%). Azért is szégyenkeznek, ha füllentésen kapják őket (nők: 48,8%, férfiak: 38%).

Öt nő közül kettő biztosan szégyelli magát, ha családtagjai - gyerekei, rokonai, szülei - nem az elvárt módon viselkednek, és akkor is, ha valaki kritizálja őket, vagy rosszindulatúan beszól. Azt sem szeretik, ha akartuk ellenére feltűnővé válnak, akár cselekedeteik, akár beszédük miatt. Nagyon kellemetlenül élik meg, ha valakit egy komolytalan megjegyzéssel megbántanak.

Sokan a külsejük miatt is képesek zavarba jönni, ha izzadtságfolt lesz a hónaljukban, vagy nem megfelelően öltöznek fel egy alkalomra – ez különösen a nőknek fontos, a férfiak sokkal nyugodtabbak maradnak az ilyen helyzetekben.

A nők több mint fele (58%) tudatosan próbálja kerülni a kellemetlen helyzeteket, lehetőleg tökéletesen öltözködik, visszafogottan viselkedik, így egyáltalán nem kerül olyan helyzetbe, hogy szégyellnie kelljen magát. Minden negyedik nő (20%) aggódik amiatt, hogy mit gondolnak róla mások, míg a férfiakat ez szinte alig zavarja, csak 11 százalékuk gondolkodik el rajta.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek