A női szexualitásról

A női szexualitásról

A szexuális viselkedést, a nemi vágyat, szexuális képeket, fantáziákat az agy szabályozza. Az agy bizonyos területein, főként a hipotalamuszban találhatóak olyan idegi képletek, amelyek a szexuális viselkedés összetettebb mozzanatit irányítják.

A nemi hormonok termelődése és annak szabályozása felnőttkorban a hipotalamuszban történik. Nemi éréskor, vagyis pubertáskorban a hipotalamusz gonadotrop felszabadító faktorokat választ ki, amelyek az agyalapi mirigyet serkentik. Az agyalapi mirigy hormonjai a gonadotrop hormonok a vérkeringésen keresztül jutnak az ivarmirigyekhez.

Az ivarmirigyek termelik a petéket és a spermiumokat, a gonadotrop hormonok aktiválják az ivarmirigyeket, amelyek erre saját nemi hormonokat választanak ki a véráramba. A nemi hormonoknak azonban bizonyítottan csekély szerepük van a szexuális vágy kialakulásában, pl. a nők szexuális motivációja a menopauza után vagy a terhesség alatt sem csökken. A szexuális működést testi és lelki tényezők befolyásolják. Az orgazmus eléréséhez szükséges ingerlés mennyisége és hossza egyénileg változik.

A női szexualitásrólA legtöbb nő akkor él át orgazmust, ha a csiklót ingerlik, de csak a nők fele ér el rendszeresen orgazmust közösülés során.  Az orgazmus zavaráról akkor beszélhetünk, ha az orgazmus problémái tartósak és gyakoriak, zavarják a nemi működést, stresszt okoznak.

Ha a nő képessé válik az orgazmus elérésére, akkor csak a rossz szexuális testi-lelki kontaktus, betegség esetén veszíti el ezt a képességét.

Az orgazmus zavarának egyik oka lehet, hogy a szeretkezés korán, az orgazmust megelőzően fejeződik be, de az okok között szerepelhet még a nem megfelelő előjáték vagy korai magömlés is. A nők egy részénél jelentős problémát okoz, hogy ugyan eljutnak az izgalmi állapothoz, de nem érik el az orgazmust, mert közösülés közben nem merik elengedni magukat. Az orgazmus zavara lehet átmeneti, jelentkezhet évekig működő normális nemi élet után, de fennállhat egész életen át is.

A terhesség alatti szexuális élet éppoly fontos, mint az áldott állapot előtt, bár a hormonszint változása, terhességgel összefüggő ingadozása befolyásolja a nemi vágyat. A nemi vágy szabályozása részben hormonális eredetű, melynek átmeneti visszaesése több okra vezethető vissza. A visszaesés oka lehet depresszió, idegesség, stressz vagy partnerkapcsolati problémák következménye is. A nemi vágy terhesség alatt csökkenhet de, fokozódhat is. A nemi élet a terhesség során végig biztonságos, kivéve ha hüvelyi vérzés, fájdalmak, méhösszehúzódások jelentkeznek.

Ezekben az esetekben a nemi élet természetesen kerülendő.

Gyakran felmerülő kérdés, hogy hányadik hónapig lehet szexuális életet élni anélkül, hogy az ne veszélyeztesse a magzat egészségét. Ez általában egyéni tényezők függvénye, de komplikációmentes terhességnél az utolsó hónapokig élhető szexuális élet.

Probléma esetén, fontos a nőgyógyász tanácsát kérni.

Kapcsolódó írások