A női hang érleli a paradicsomot

A női hang érleli a paradicsomot

Újabb kísérlet bizonyítja, hogy gyorsabban nőnek a növények, ha beszélnek hozzájuk. A brit Királyi Kertészeti Társaság kutatásából az is kiderül, hogy a nők hangja jobb "serkentő", mint a férfiaké. Gyorsabban és nagyobbra nőttek azok a paradicsompalánták, amelyeknek nők által felolvasott szövegeket játszottak le egy hónapon át a brit Királyi Kertészeti Társaság (RHS) kutatói. A kísérletből az is kiderült, hogy a férfiak hangja nincs ennyire jó hatással a növényekre.

A legnagyobbra az a palánta nőtt, amelynek Sarah Darwin biológusnő hangját játszották le: az övé majdnem másfél centiméterrel magasabbra nyúlt, mint a második helyezett. Charles Darwin, a híres angol természettudós leszármazottja ükapja A fajok eredetéről című művéből olvasott fel a kísérlethez.

A férfiak hangja nem jó

A kutatók eredetileg arra számítottak, hogy a férfiak hangja jobban serkenti majd a palánták növekedését, de csalódniuk kellett. Ám azt, hogy a nők hangjától miért nőnek nagyobbra a növények, nem tudják. Talán azért - magyarázták -, mert a nők hangmagassága és hangszíne szélesebb tartományban mozog.

A kísérlet áprilisban kezdődött, amikor nyílt meghallgatást rendeztek az RHS-nél: a jelentkezők három mű - Shakespeare-től a Szentivánéji álom, John Wyndhamtől A Triffidek napja, és Darwintól A fajok eredetéről - egy-egy részletét olvasták fel.

A szervezők később kiválasztották azokat a felvételeket, amelyeket aztán egy hónapon keresztül játszottak le a tíz palántának a cserepükhöz erősített fejhallgatón keresztül. Hogy biztosak lehessenek az eredmény tisztaságában, két kontrollnövényt is neveltek, csöndben.


Forrás: Inforadio.hu

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek