A náthától a tüdőgyulladásig

A náthától a tüdőgyulladásig

Mostanában szinte nincs olyan nap, hogy ne hallanánk közeli vagy távoli ismerősről, hogy tüdőgyulladással fekszik otthon. A betegség sokszor egy egyszerű megfázással indul, de ki tudja, hogyan lesz ebből ilyen súlyos betegség. Ennek jártunk utána dr. Kollár György háziorvos segítségével.

A náthától a tüdőgyulladásig „Hogy vagy? - kérdezem Esztert a szomszéd lépcsőházból. Meglehetősen régen találkoztunk és feltűnt hogy nem a szokásos vidám hangján köszönt. Egy hétig kórházban voltam kétoldali tüdőgyulladással - válaszolja. Valamikor az ünnepek után kezdődött, megfáztam, kicsit köhögtem, de nem volt lázam. Aztán egyre rosszabbul lettem, s mire orvoshoz mentem, szinte jártányi erőm sem volt. Az első röntgenfelvételen már látszott, hogy mindkét lebenyen gyulladás van. Makacs betegség, még mindig rettenetesen gyenge vagyok.”

Megfázásból tüdőgyulladás

Egy banális fertőzésből is kialakulhatnak szövődmények, ezért is fontos kezelni és enyhíteni már az első tüneteket. A nátha ugyanis erősen igénybe veszi az immunrendszert, ennek következtében kevésbé tudjuk kordában tartani azokat a kórokozókat, amelyek bekerülnek a szervezetbe, s megtámadják a felső légutakat vagy a tüdőt. A tüdő sérülékenységét fokozza az is, hogy az orrban felszaporodó kórokozók be- és kilégzésnél a tüdőbe jutnak, és ott meg is tudnak telepedni. Az első tünetek a megfázás után 4-5 nappal jelentkezhetnek.

Gyanakodjon tüdőgyulladásra

A tüdőgyulladás (pneumonia) bármilyen felső légúti fertőzéstől függetlenül, tehát kórelőzmény nélkül jelentkezhet, a beteg első tünetei rögtön a magas láz, köhögés, sűrű köpet, mellkasi fájdalom, nehéz légzés. Ezek a tüdőgyulladás legjellegzetesebb, vagyis típusos tünetei. De előfordul az is, hogy a betegség nem tipikus tünetekkel indul, vagyis atípusos pneumónia alakul ki, és a beteg kis hőemelkedésre, fáradékonyságra, irritáló száraz köhögésre panaszkodik. Az atípusos tüdőgyulladás enyhébb lefolyású, de a tüdő ugyanúgy károsodhat, mint a magas lázzal együtt járó betegség során.

A gyulladás következményei

„Ha nem kezelik megfelelően a gyulladást ‒ legyen ez a torokban, a fülben vagy a tüdőben fellépő elváltozás ‒, akkor szövődmények alakulhatnak ki - magyarázza Kollár doktor, - mégis a tüdőgyulladás következményeitől félnek a leginkább a betegek. Az aggodalom jogos, hiszen a torokban vagy a fülben kialakuló betegséggel szemben könnyebben tud a szervezet védekezni, mint a tüdőgyulladás ellen, amikor a kórokozó a belső szervet támadja meg. A pneumónia következtében a tüdő nem képes teljes kapacitással működni, ami megterheli az összes szervet, leginkább a szívet, amely ilyenkor gyorsabban keringeti a vért, hogy a szervezetünk megkapja a megfelelő mennyiségű oxigént. De ne feledjük el, hogy maga a láz is megviseli az embert. Még ennél is súlyosabb következmény lehet egy szepszis. Nem egy helyzettel találkoztam már a praxisomban, amikor a vérbe kerülő kórokozó okoz súlyos problémát. Főként legyengült immunrendszerű betegek, valamint idős korúak és gyermekek a veszélyeztetettek, rájuk különösen kell vigyázni!”

A szervezet karbantartásáért

A szövődmények elkerülése érdekében, különösen téli időben, dr. Kollár György azt javasolja, hogy betegszabadságra kell menni, már csak azért is, hogy a beteg ember ne fertőzze meg a környezetét. A felső légúti fertőzések kiváltó oka általában valamely vírus. A vírusok ellen a beteg saját immunrendszere veszi fel a harcot, többnyire sikerrel, de a tünetek enyhítésére a legenyhébb nátha esetén is érdemes köptetőt használni, ezzel megakadályozzuk a kórokozók elszaporodását és gyorsítjuk a gyógyulás folyamatát. Orrspray, gyulladáscsökkentő készítmény, torokfertőtlenítő szintén legyen ilyenkor a házi gyógyszeres ládában. Ha a betegségnek nincs szövődménye, akkor értelmetlen antibiotikumot használni! A tüdőgyulladást az esetek többségében baktérium okozza, ezért megfelelő antibiotikumot kizárólag orvosi utasításra szedjünk! „A beteg ne kezdje el magát kezelni, semmiképpen ne ő döntsön a gyógyszerelésről, a legjobb, ha minél korábban orvoshoz fordul - hangsúlyozza Kollár doktor. Az orvos meghallgatja a tüdejét, sokszor egyértelműen kiderül a tünetek oka, de a tüdőröntgen ad megbízható képet a gyulladás kiterjedésének mértékéről.”

Az antibiotikum harca a bélflórával

Emésztőrendszerünkre az úgynevezett bélflóra vigyáz, amely sok mikroorganizmus összessége. Ezek között találhatók hasznos és kevésbé hasznos baktériumok, amelyek egy jól működő szervezetben egyensúlyban vannak, így hatékonyan tudnak küzdeni a a kártékony baktériumok és vírusok ellen, amelyek a külvilágból támadnak. Az antibiotikumok – ahogy nevük is mutatja – a baktériumokkal veszik fel a harcot, csakhogy adott esetben nem csak a rosszakat, de a jó baktériumokat is elpusztítják. Ezért szedésük csak azokban az esetekben ajánlott, ha a fertőzést nagy valószínűséggel baktérium okozza. Meghűlésre, megfázásra, influenzára (egyéb vírusfertőzésre) egészen addig nem ajánlott az antibiotikum, amíg szövődmény nem alakul ki. A tüdőgyulladás esetében szükségszerű az antibiotikum-kúra rendkívül pontos betartása. Nem ritka, hogy a gyógyszer szedése alatt hasmenés, hasfájás, rossz közérzet alakul ki, ezek a mellékhatások a bélflóra egyensúlyának eltolódása miatt jönnek létre. Mára szinte rutinná vált, hogy a betegek az antibiotikum mellé probiotikumot szednek, ezekben a készítményekben ugyanis olyan mikroorganizmusok, baktériumok, gombák vannak, amelyek a jól működő bélflórában is megtalálhatóak, például a Bifidobacterium-, a Lactobacillus- vagy a Streptococcus-fajok. Ezek szedése megkönnyíthetik a nehéz a napokat és enyhíthetik a kellemetlen tüneteket.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek