A műköröm és a körömápolás

A műköröm és a körömápolás

Nem mindannyian vagyunk olyan szerencsések, hogy erős, szép formájú körmöket kaptunk a természettől. A manapság egyre elterjedtebb és egyre nagyobb divatot kapott műköröm sokak fantáziáját megmozgatja. Ám azzal kevesen vannak tisztában, hogy a szebbnél szebb műveknek milyen előnyei, illetve hátrányai származnak. A megfelelően ápolt kéz illetve köröm a pozitív összbenyomás egyik fontos része. Sokan csak divatból szeretnének  a tulajdonosai lenni, ám vannak, akik kifejezetten valamilyen szakma, munka, kezük szebbé tétele miatt döntenek mellette.

A műkörmökről

Alapvetően kétféle műköröm létezik: a zselés és a porcelán.

Zselés

Zselé állagú, rugalmas anyag, ami csak UV fény alatt köt meg. Ebből kifolyólag sokkal könnyebb vele dolgozni ha még nincs elég tapasztalatunk, hiszen addig lehet formázgatni a körmön, amíg csak akarjuk, csak akkor fog megkötni, ha UV lámpa alá kerül.

Porcelán

Az úgynevezett "liquid" (speciális folyadék) hatására a porcelánpor levegőre megköt. Ezért nagyon gyorsan kell vele dolgozni és ügyeskedni, hiszen ha nem vigyázunk, akár cm-es vastagságú körmök is kialakulhatnak! Kevésbé rugalmas, sőt, nagyon törékeny! Viszont erősebb és masszívabb.

Előnyei

Saját igény és viselési szokástól függetlenül 2-4 hetente kell töltetni. Nem igényel mindennapi ápolgatást, lakkozást. A körömlakk is jelentősen hosszabb ideig marad meg rajta, habár most már rengetegféle szín kavalkádban kapható zselé és porcelánpor, ezért sokan már nem is lakozzák, hanem, a díszeket beleépítik. Természetesen nem tönkretehetetlen, de sokkal strapabíróbb, ha mosogatásról, főzésről vagy akár gyomlálásról van szó, mint a természetes köröm. Az sem elhanyagolható tény, hogy viselőjének segítséget nyújt a leszokásban a köröm melletti bőr, illetve a körmök rágásáról.

Hátrányai

A műköröm alkotóelemei egyeseknél allergiás reakciókat válthatnak ki. Csiszolás közben ha a felső körömlemez megsérül, alatta penészedhet, gombásodhat a köröm. A műköröm alatt a saját körmünk nem tud szabadon levegőzni, hajlékony, puha lágy marad. Az előnyök és a hátrányok ismeretében mindenki maga dönti el, hogy rakat e műkörmöt vagy tartózkodik tőle. Nagyon sokaknak a műköröm fogalma a feltűnő természetellenes és méteres karmokat rejti magában. A tévhittel ellentétben vannak szerényebb változatai, amelyek a megtévesztésig hasonlítanak az eredeti körmökhöz.

A körömápolásról

A köröm ápolás nem néhány másodperces reszelést vagy vágást jelent, ennél sokkal többről van szó. Nagyon fontos, hogy a lépéseket betartsuk és a megfelelő módon tegyük rendbe kezünk ékszereit. Nyáron a nap a szél, esetleg a sós víz teheti tönkre a kezet, ezért is szánjunk rá egy kis időt.

A műköröm és a körömápolás

1. Mielőtt hozzáfogunk a festéshez (mert ez a legizgalmasabb) előtte jó néhány apróságot el kell végeznünk. Először is puhítsuk meg a bőrünket és a köreinket. Egy tálba langyos vizet engedjünk és néhány percig áztassuk benne kezeinket.

2. Alapvető követelmény a szép kezeknél a körömágybőr visszatologatása. Amikor a bőr megpuhul, akkor sokkal egyszerűbb akár a másik kezünk körmével is visszatolni, de létezik mér speciális krém is, amely segítségével néhány perc után eltávolítható a bőr.

3. Körömvágás: attól függ, milyen hosszú a körmünk. Ha a kelleténél hosszabb, akkor először a felesleget vágjuk le ollóval, majd körömreszelővel reszeljük szép formásra. Ha elegendő csak a reszelő használata akkor ne vágjuk le ollóval. A reszelő használatánál nagyon fontos, hogy mindig csak egy irányba reszeljük a körmöt. Ekkor nem lesz érdes és töredezett. Figyeljük meg a manikűrösök munkavégzése közben a reszelő mozgatását.

4. Polírreszelő segítségével simává és fényessé tehetjük a köröm felszínét.

5. Ezután mossuk meg a kezeinket és válasszunk egy hangulatunknak megfelelő lakkot. Ha ne akarjuk kifesteni a körmeinket, akkor egyszerű színtelen vagy körömerősítő lakkal is ápolhatjuk. A lakkot mindig egyenletesen oszlassuk el a körmeinken, mégpedig próbáljuk meg egyetlen ecsethúzással a lehető legnagyobb felületet bekenni és a köröm két oldalát kihagyni. Ne vastagon fessük ki, csak vékony rétegben. Majd az ecseten levő maradék lakkal fessük ki csíkmentesen a köröm két oldalát is. Csak akkor kenjük fel a következő réteget, ha az első teljesen megszáradt.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek