A mozgásszegény életmód gyorsíthatja az öregedést

A mozgásszegény életmód gyorsíthatja az öregedést

Idősebb nőket vizsgáltak a San Diegó-i Kaliforniai Egyetem orvostudományi karának szakemberei, amely kimutatta, hogy a naponta több mint tíz órát ülő és kevés mozgást végző nők gyorsabban öregszenek.

A Sceince Daily tudományos-ismeretterjesztő portálon megjelent felmérések szerint azok a nők, akik napi testmozgása nem éri el a minimum 40 percet, és mindemellett ülő munkát végeznek, a telomereik rövidebbek.

A mozgásszegény életmód gyorsíthatja az öregedést

A telomer a kromoszómát alkotó DNS-szál két végén található rövid, többszörösen ismétlődő szakasz. Szerepe, hogy megakadályozza a kromoszómavégek összetapadását, és a sejtosztódás során védi a DNS-t. A telomeráz enzim a sejtosztódást követően újra kiegészíti a csonkolódott telomeráz szakaszt, ezáltal megakadályozza a sejtek elöregedését. Ahogy az ember öregszik, a telomerek rövidülnek, szerkezetük gyengül.

Ebbe a folyamatba beleszólnak bizonyos egészségügyi tényezők, illetve az egyén életmódbeli sajátosságai. Összefüggésbe hozhatók szív- és érrendszeri betegségek, diabétesz, és egyes ráktípusok kialakulásának kockázatával.

A vizsgálat csaknem 1500 nő bevonásával készült, akik 64-95 év közötteik voltak. A résztvevőkkel kérdőíveket töltettek ki, egy hétig folyamatosan mérőműszereket viseltek magukon, mind mozgás, mind pedig alvás alatt. Az eredmények szerint a napjában tíz órát ülő és kevés mozgást végző nők sejtjeinek biológiai életkora nyolc évvel magasabb aktív társaiktól. Azonban azoknál a nőknél, akik hosszú időt töltöttek ülve, de legalább 30 percnyi mozgást végeztek, nem észlelték a telomerek gyorsabb rövidülését.

További vizsgálatokra van szükség arra vonatkozóan, hogy a férfiak estében és a fiatalabb nemzedéknél van-e összefüggés a mozgás és telomerek hossza között.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek