A modern nők nem olyan formásak, mint gondolják

A modern nők nem olyan formásak, mint gondolják

A modern nők nem olyan formásak, mint gondolják. A brit nők fele rosszul ítéli meg saját külsejét, és úgy gondolja, hogy a formái megegyeznek a férfiideállal. A kutatók körülbelül 3 000 nőt kérdeztek meg, hogy szerintük melyik gyümölcsre, vagy zöldségre hasonlít az alakjuk, mielőtt megmérték volna csípő- és derékbőségüket.

A megkérdezett nők mintegy 27%-a gondolta úgy, hogy az alakjuk a sütőtökre hasonlít a leginkább, keskeny derékkal, szélesebb csípővel és nagyobb mellekkel, míg 21% szerint az alakjuk leginkább a körtére hasonlít, kisebb derékkal és mellekkel, de szélesebb csípővel. A nők mindössze 21%-a gondolta úgy, hogy formáik a kevésbé vonzó almát idézik, széles derékkal és csípővel és nagy mellekkel. 16% úgy vélte, hogy padlizsánra emlékeztető alakja van, széles csípővel és derékkal, de kis mellekkel, míg a maradék 15% szerint testformájuk a hosszúkás répára hasonlít, idomok és domborulatok nélkül, vagy a brokkolira, nagy mellekkel, de keskeny csípővel és derékkal.

A statisztikák azt mutatták, hogy a legtöbb nőnek hamis elképzelése van saját testformájával kapcsolatban. A valóságban ugyanis a vizsgált nők több mint 30%-ának volt almaformája, és jóval kevesebb nő alakja hasonlított sütőtökre, vagy körtére, mint gondolták. A nők átlagos csípőmérete 91 cm, átlagos derékbősége pedig 99 cm volt. Szakértők szerint ezek a vizsgálatok beigazolták a már korábban felismert eltávolodást az 50-es évek klasszikus "homokóra-alkatú" ideáljától. Akkoriban a nők átlagos derékbősége 70 cm, átlagos csípőmérete pedig 99 cm volt. A modern, dolgozó nők körében egyre jellemzőbb, hogy a csípőjük helyett a hasuk körül rakódik le több zsír.

Dr. Marilyn Glenville, női egészségszakértő úgy véli, hogy a mai nők dereka sokkal szélesebb, mint korábban, és szerinte ez elsősorban a stresszes életformának köszönhető. A stressz hatására a testben extra energiák szabadulnak fel zsír és glükóz formájában, és ha nem végzünk kellő mennyiségű fizikai munkát, akkor a zsír könnyen lerakódik deréktájon. Az ilyen esetekben azért a derék körül rakódik le zsír, mert közel van máj, ahol a szervezet gyorsan képes újra energiává alakítani a zsírt.

Sally Stubbs, pszichoterapeuta szerint a sütőtökforma felel meg leginkább a mai kor nyugati ideáljának, ezért érthető, hogy a legtöbb nő ilyennek szeretné magát látni, de az igazság az, hogy a nőknek körülbelül csupán 8%-a rendelkezik ilyen adottságokkal. Stubbs szerint a nőknek realisztikusabbnak kellene lenniük, és meg kellene tanulniuk elfogadni saját testüket a hibáikkal együtt.

Kapcsolódó írások
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek