A migrén kezelése

A migrén kezelése

A migrén minimum a lakosság 8-12%-át érintő, sok szenvedést, munkakiesést okozó probléma. A kapható gyógyszerek nem mellékhatás mentesek, nem is feltétlen hatékonyak és sokszor méregdrágák. Utánajártam, mi a tudományosan igazolt természetes gyógymódja a migrénnek.

2011 nyarán egy talán sokak érdeklődésére számot tartó tanulmány jelent meg három indiai kutatóorvos tollából a Medical Hypothesisben. A szaklap arról ismert, hogy mindenkinél előbb publikál az orvostudományban szokatlan, netán a gyógyszeripar érdekeit sértő, vagy az ortodox orvoslással ellentétes szellemben írott tanulmányokat.

A paleolit táplálkozás sok embernek enyhítette, vagy szüntette meg migrénjét, de sokuknak nem. A tanulmányt olvasva újra és újra megerősödött bennem az a gondolat, hogy a paleolit nem véletlen hatott sok embernél, pl. az általános gyulladásszint vagy az inzulinszint csökkentésén keresztül. Mégis, világos, hogy a migrénben olyan speciális patomechanizmusok is jelen lehetnek, amelyek nem mindegyike reagál a paleolit táplálkozásra. Részben azért sem, mert a paleolit közösségben elterjedt nézet szerint -s könyveimben én is ennek adok hangot-, a mai élelmiszerek vitaminokban és ásvány anyagokban, nyomelemekben hiányosak. Ez betudható a föld túlzott használatának, a szállítás és raktározás igényeit is figyelembe vevő korai betakarításnak, és természetesen a vásárlóhoz eljuttatás során is számos károsodás éri az élelmiszerek vitamin és ásványi anyag tartalmát.

A szerzők bevezető összefoglalójukban rámutatnak, hogy a migrént neurológiai eredetűnek próbálják tekinteni, de igazából a lényegét még senki nem magyarázta meg. A WHO szerint a világon 303 millió ember szenved migrénben. A pubertásig a két nem azonos arányban szenved migrénben, ám a nemi érés beindulása után az arány eltolódik a nők kárára, 70% nő és 30% férfi szenved felnőttkorban a migréntől. E különbség azt az ismert tényt mutatja, hogy a női reprodukciós funkciók (menstruáció, terhesség, szoptatás, menopausa) közvetve vagy közvetlenül kapcsolatban van a migrénnel. A hormonok meghatározóak az ásványok anyagcseréjében és ez központi szerepet játszhat a migrén mechanizmusában.

A hipotalamusz-hipofizis-hormonmirigyek-ingerületátvivő anyagok-ásványi anyagok kapcsolatok kiegyensúlyozottsága rendkívül fontos, minden zavar ebben problémákhoz vezethet.

A szakirodalom áttekintése alapján meghatározónak látszik a réz, vas, cink, magnézium és szelén megzavart homeosztázisa.

A migrén kezeléseAz alábbiakban röviden, leegyszerűsítve összefoglalom a szerzők áttekintését.

Hormonok, ásványok - okok és következmények

Ösztrogén

Az ösztrogén fokozza a réz felszívódását és elnyújtja az ürülését. A réz gátolja a cink hatását és felszívódását. A cink alapvető a melatonin szintéziséhez, s a melatonin fokozza a cink felszívódását. Migrénes nőkben a cink és a melatonin gyakran hiányzik, amit a réz felhalmozódása csak súlyosbít. Az alacsony melatonin szint súlyosbítja a migrént.

Az ösztrogén az agy, migrénes fájdalom szempontjából fontos területen fokozza a fájdalomérzékelést és csökkenti a fájdalomcsillapító neurális hatásokat. A menstruációs migrén a szerzők szerint az ösztrogén e hatásával függ össze.

Megjegyzem, hogy a paleolit táplálkozás csökkenti az ösztrogénszintet, ami az egyik oka lehet a migrén javulásának.

Kortizol

A kortizolt a mellékvesekéreg állítja elő, s a kortizol a májban fokozza a réz és vas megkötő fehérjék szintézisét. A migrén gyakran társul depresszióval, ami a "mellékvesekéreg-kifáradás" következménye. A lecsökkent kortizolszint sok szabad rezet és vasat eredményez a vérben. A szabad vas és réz számos folyamaton keresztül szabad gyököket hoz létre.

Progeszteron

A progeszteron főként terhesség alatt magas szintű, fokozza a cink felszívódását. Figyelemreméltó, hogy terhesség alatt javul, vagy teljesen megszűnik a migrén. A progeszteron az ösztrogén ellen hat, és fájdalomcsillapító hatása van.

Prolaktin

A magas prolaktinszint alacsony cinkszinttel jár. A szoptató vagy menstruáló nőkben magas az ösztrogénszint, ami fokozott rézfelvétellel jár. Bár, a szoptatás első harmadában (első 3-4 hónapjában) a szoptatásnak védőhatása van, vagy az alacsonyabb ösztrogén, vagy az emelkedett oxytocin és vazopresszin miatt. Utóbbiak fájdalomcsökkentő hatásúak.

Fogamzásgátló használata

Az aurával járó migrénesek állapota fogamzásgátlóra erősen romlik. A Réz-T nevű fogamzásgátló méhbe helyezése ugyancsak ront a helyzeten, mert folyamatosan réz szívódik fel belőle.

Klimax

Klimax előtt és alatt a migrén romlani szokott, de utána javul. A hormonpótlás elkezdése változó képet ad. Sokaknál ezzel kezdődik az aurás migrén.

A nők ilyenkor sok kadmiumot vesznek föl, különösen a dohányosok a cigiből, s a kadmium kiszorítja a cinket. A kadmium fokozza a vas felszívódását is, ami tovább ront a cink és magnézium hiányon.

Összességében a kadmium magas szintje több okból is ront a migrénen.

Pajzsmirigy hormon

A tiroxin az ösztrogén ellen hat, vagy ellensúlyozza. A migréneseknél gyakori a pajzsmirigy alulműködés. A pajzsmirigy alulműködésnek -teszem ezt én hozzá - általában két oka van. Az egyik a glutén okozta autoimmun folyamat, a másik a túlzott szénhidrátfogyasztás. Mindkettőt orvosolja a paleolit táplálkozás (lásd. Paleolit táplálkozás és korunk betegségei vonatkozó fejezetét.)

További tiroxincsökkenést eredményez a magas rézszint, mert ez gátolja a vas felszívódását, és a vashiány pajzsmirigy alulműködést okozhat. (A vashiány egyik alapvető oka szokott lenni a gabonafélék fogyasztása, mivel a gabona korpája gátolja a vas felszívódását, továbbá a gabona gluténje rejtett bélgyullladást okoz, ami felszívódási zavarokhoz vezet. )

A szerzők itt bonyolult magyarázatba kezdenek, hogyan okoz a réz áttételesen magas inzulinszintet, ami viszont gátolja a pajzsmirigy működését. A szerzők láthatólag mindent a fémek vérszintjével akarnak magyarázni, ezért muszáj itt közbevágnom. A magas inzulinszint ugyanis egyszerűen a nyugati étrend következménye, és ez a hiperinzulinizmus ezek szerint áttételesen rontja a migrént. Ismét egy mechanizmus, amin keresztül a paleolit táplálkozás javíthat a migrénen, hiszen a hiperinzulinizmus paleóra megszűnik.

Mellékpajzsmirigy hormon

Ez a hormon fontos a D vitamin szintéziséhez, s mindkettő kell a magnézium felszívódásához. A magnézium és B6 vitamin szabályozza a nitrogénoxid (értágító) hatását. Migrénesek általában alacsony B6 és magnézium szintet mutatnak.

Melatonin

Alacsony szintje magas ösztrogénnel párosulva ront a migrénen.

A migrén kezelése

Áttekintve az ásványi anyagok, hormonok és ingerületátvivő anyagok viszonyát és szerepét a migrénben, egy vizsgálatot terveztünk. Ebben 30, 25-45 év közötti személy vett részt (11 férfi, 19 nő).

A kezelés a következőképen nézett ki:

A, reggelente reggeli után egy órával 75 mg cinkszulfátot (itt a lényeg a cink!) vízben feloldva meginni

B, naponta egy kapszula B-komplex bevétele 10 napig (felfogásom szerint ezt folyamatosan kell szedni)

C, Egy kapszula A vagy E vitamin bevétele 10 napig (ugyancsak folyamatosan érdemes szedni)

A vizsgálat hat hétig tartott. Már két hét után némely páciens jelentős javulásról számolt be, négy hét után már mindenkinél drámai javulás volt, s a hatodik hét után majdnem mindegyik beteg migrénmentes volt. A betegeket 3 éven át követték, és ez idő alatt egyiküknél sem jelentkezett többé migrén....a cikk folytatását és a  teljes cikket idekattintva olvashatja el

Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek