A méhnyakrákról és az oltásról

A méhnyakrákról és az oltásról

A méhnyakrákot egy vírus, a human papilloma vírus (HPV) okozza. A méhnyakrák nem öröklődik, nem korfüggő, és a betegséget okozó HPV vírus valamely fajtájával csaknem minden nő találkozik valamikor élete folyamán. A rák kialakulásáért felelős HPV típusok egyes esetekben idővel kiürülhetnek a szervezetből. Esetenként azonban a fertőzés tartóssá válik, és ez hosszú évek alatt a méhnyak sejtjeiben rosszindulatú elváltozást okozhat.

A rák kialakulása több fázis alatt megy végbe. A rákmegelőző állapot sok esetben szűréssel felismerhető és gyógyítható. A szűrés az életet jelentheti, ennek ellenére Magyarországon csupán minden harmadik nő vesz részt rendszeres méhnyakszűrésen.

A HPV a nemi szervek bőrfelületének érintkezése útján terjed, így a fertőzés ellen az óvszer sem nyújt biztos védelmet. A HPV-nek több, mint 100 fajtája van, ezekből megközelítôleg 15 rákkeltő. A méhnyakrákok csaknem háromnegyedét azonban két vírustörzs, a HPV 16 és 18 okozza, melyek ellen ma már létezik védőoltás.

Az oltásról

Sajnos a tartós HPV fertőzést, mely a méhnyakrákot okozza, szűréssel nem lehet megelőzni.A méhnyakrák megelőzésének elsődleges módja a védőoltás, hiszen csak ez jelenthet védelmet a a HPV leggyakrabban előforduló fajtáival szemben.

A tavaly októberben Magyarországon is megjelent oltóanyag a vírus elleni természetes immunitásunkat erősíti, megakadályozza a HPV leggyakoribb rákkeltő típusai által kiváltott, esetlegesen méhnyakrákot okozó fertőzés kialakulását.

A teljes oltási sor három adagból áll, az első és a harmadik adag között fél évnek kell eltelnie. A védőoltások receptkötelesek, a háziorvos, a házi gyermekorvos és a nőgyógyász is beadhatja annak, aki kéri. A védőoltás minden nőnek ajánlott korosztálytól és HPV státusztól függetlenül. Az oltás után a rendszeres szűrést ugyanúgy folytatni kell, a szűrés és az oltás együttes alkalmazása biztosítja a leghatékonyabb védelmet méhnyakrák ellen.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek
Pirula Trend