A magnéziumpótlás nem is olyan egyszerű feladat

A magnéziumpótlás nem is olyan egyszerű feladat

Szerencsére ma már divat az aktív sport, vagyis egyre és egyre több férfi hagyja el a fotel kényelmét és dönt a futás vagy más edzésforma mellett. Ennek megfelelően azonban egyre többször találkoznak az izomgörccsel is, ami egészen durva formákat is képes ölteni. Sokan tudják, hogy hátterében magnéziumhiány húzódhat meg, az anyag pótlása azonban sokszor nem is olyan egyszerű!

A témában Ratkó Tünde termékenységi szakember, szülésznő van a segítségünkre.

A sport és a magnézium

Hogy miért éppen a magnéziumhiány okoz izomgörcsöket? Azért, mert ez az anyag jelentős szerepet tölt be az izomműködés normál keretek között tartásában. De azért itt nem állnak meg a feladatai, és emiatt mindenképpen figyelni kell egy ilyen tünetre!

A magnézium ugyanis nem csak azt teszi lehetővé, hogy izomgörcsök nélkül sportolhassunk. Jelentős szerepe van a szívműködésben, a vérnyomás szabályozásában, az idegrendszer működésében, de még az alvásminőségbe is jelentősen beleszól, emiatt pedig gyakorlatilag a szervezet egészére kihat, ha hiány lép fel belőle. Ráadásul a hiányállapot nehezen ismerhető fel, mert a jeleknek sokan nem tulajdonítanak jelentőséget - sőt, az is előfordul, hogy tünetek nélkül van jelen – mondja Ratkó Tünde.

A magnéziumpótlás nem is olyan egyszerű feladat

Magnéziumpótlás

Az már a hobby sportolók is tudják, hogy a magnéziumpótlás fontos, amit alapesetben a megfelelő étkezéssel képesek vagyunk megtenni. Sajnos azonban az élelmiszereink beltartalma egyre csökken, míg a minket érő környezeti hatások romboló ereje nő, vagyis a tápanyagfelhasználásunk is megugrik egy alapvetően csökkent bevitel mellett.

A magnéziumot szerencsére pótolni lehet vitaminkészítményekkel is, de az nagyon nem mindegy, hogyan. Minden anyag esetében központi kérdés a hasznosulás. Ha bevittünk egy anyagot, azt a szervezetnek hasznosítania kell, és ez nem könnyű feladat.

A táplálékkiegészítőkben a magnézium sokszor szervetlen kötési formában van jelen, így pedig hasznosulása is nagyon alacsony. A szervezetnek ugyanis számos átalakítást kell elvégeznie az anyagon, míg azt a sejtek képesek lesznek hasznosítani. Ez azonban idő és energiaigényes, vagyis a szervetlen formában bevitt anyagok jelentős hányada egyszerűen kiválasztódik és kiürül a szervezetből.

A “jó” magnézium

Már a szervetlen formában bevitt magnézium is segít valamennyit, de igazi lökést a szerves forma adhat. A készítményekben jellemzően magnézium-citrát formában megjelenő anyag ugyanis jelentősen jobban képes hasznosulni. A szerves kötésű anyagok akár 80%-kal is jobban hasznosulnak szervetlen társaiknál. Emellett azonban a felszívódást más anyagok is segítik!

A magnézium esetében a B6-vitamin egy ismert “segédanyag”. Kevesebben tudják, hogy a magnézium hasznosulását a D-vitamin, az E-vitamin vagy éppen a kalcium is segíti, de ezen kívül még számtalan anyag jut szerephez, minimum közvetett formában. Vagyis például az E-vitamin segíti a magnézium felszívódását, már persze ha megfelelő arányban van jelen, amihez kell a C-vitamin, mert ez az E-vitamin hasznosulását segíti elő. A C-vitaminhoz a vas szükséges, ahhoz újra más anyagok és így tovább. Ennek megfelelően a magnéziumot nem csak szerves kötési formában, hanem komplex készítményben érdemes bevinni, így érhető el a legjobb hasznosulás, így biztosítható a szervezet hatékony tápanyagpótlása ezek keresztül pedig a jó sportteljesítmény is.

Forrás: ratkotunde.hu

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek