A magas vérnyomás okozza a hőhullámokat?

A magas vérnyomás okozza a hőhullámokat?

Közismert tény, hogy a változókorú nőknél gyakran jelentkezik hőhullám. Egy amerikai tanulmány szerint ezeket a hőhullámokat a magas vérnyomás okozza.

A 154, tizennyolc és hatvanöt év közötti nő részvételével végzett vizsgálat azt mutatta ki, hogy 51 hőhullámokkal küzdő nőnek 141 volt az átlagos szisztolés vérnyomása (a magasabb érték), ha ébren volt, és 129, miközben aludt, míg azoknál a nőknél, akiknek nem voltak hőhullámai, átlagosan 132 illetve 119 Hgmm-ert mértek.

A magas vérnyomás okozza a hőhullámokat?

"A vizsgálatban résztvevő nők harmadának voltak hőhullámai az előző két hétben. Az ő szisztolés vérnyomásuk jelentősen magasabb volt, még azt követően is, hogy figyelembe vettük, hogy menopauza előtti, közbeni vagy utáni korban vannak-e."- nyilatkozta a tanulmány főszerzője Linda Gerber orvosprofesszor, a new york-i Weill Cornell Orvosi Egyetem biostatisztikai és kutatás módszertani központjának igazgatója.

A magas vérnyomás a szívbetegségek egyik komoly kockázati tényezője. Már korábbi kutatások is találtak összefüggést a menopauza és a magas vérnyomás között.

Forrás: Medipress

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek