A létfontosságú magnézium

A létfontosságú magnézium

A magnézium az emberi testben jelen lévő leggyakoribb ásványi anyagok egyike, fontos szerepet játszik egyes testi és az agyi funkciók egészségének fenntartásában is. (Hirdetés)

A szervezetben lévő magnézium közel 60%-a a csontrendszerben van jelen, míg a fennmaradó rész az izmokban, lágyszövetekben és testnedvekben – természetesen a vért is beleértve – található.

Egy 2015-ben megjelent, az Amerikai Fiziológiai Társaság honlapján is publikált tanulmány1 alapján a magnéziumnak több, mint 600 testi reakcióban van kulcsszerepe. Ezek közül talán a legfontosabbakat megemlítve:

Energiatermelés – Segít a bevitt élelmiszereket a szervezet számára hasznosítható energiává alakítani
Fehérje képződés–Segítségével az aminosavakból új fehérjék jönnek létre.
Izomműködés – Részt vesz az izmok összehúzódási és ellazulási folyamataiban.
Az idegrendszer működése
- Segít szabályozni a neurotranszmittereket, amelyek üzeneteket továbbítanak az agyban és az idegrendszerben.

A létfontosságú magnézium

A magnézium hiány tünetei

A hosszan tartó magnézium hiány komolyabb testi tünetekhez is vezethet, melyekre érdemes lehet odafigyelni. A teljesség igénye nélkül, ezek lehetnek például:

- Az idegrendszer működésének rendellenességei (kimerültség, fáradtság, idegesség, stressz,)
- Az izmok feszülése, izomgörcsök, szívritmuszavar
- Étvágytalanság, emésztési problémák

Magnézium az élelmiszerekben

Magnéziumban gazdag élelmiszerek fogyasztásával segíthetünk szervezetünknek, nem is gondolnánk mennyi mindenben megtalálható eme nélkülözhetetlen nyomelem.

Dió-és mogyorófélék - Földimogyoró, tökmag, mandula, kesudió, pekándió, fenyőmag, brazil dió
Hüvelyesek – Zöldborsó, csicseriborsó, fehérbab, vesebab, vörösbab
Halfélék – Ponty, Lazac, Pisztráng
Zöldség-és gabonafélék – Spenót, teljes kiőrlésű gabonák, zabpehely
Bogyós gyümölcsök – Málna, szeder

Amikor nagyobb mennyiségű magnéziumra van szükség

Előfordulhat azonban, hogy szervezetünk nem tud elegendő magnéziumhoz jutni annak ellenére sem, hogy táplálkozásunk során próbálunk ügyelni annak megfelelő mennyiségű bevitelére.

Bizonyos esetekben a szervezet megnövekedett igénybevételnek lehet kitéve, például megterhelő fizikai munka, stresszel teli élethelyzet, vagy éppenséggel rendszeres testedzés által. Ilyenkor a normál magnézium bevitelhez képest jóval többre lehet szüksége szervezetünknek. A magnézium tartalmú étrend-kiegészítők is segítségünkre lehetnek, érdemes azonban utána nézni és olyan készítményt választani, melynek fogyasztása nem megterhelő és jól tolerálható testünk számára. Ilyen például a magnézium glicinnel alkotott, szerves formája, melynek hasznosulása is kitűnő a kereskedelemben kapható termékek között.

A létfontosságú magnézium

Források: 1Magnesium in man: implications for health and disease (Jeroen H F de Baaij, Joost G J Hoenderop, René J M Bindels)
Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek