A lényeg, hogy a testének ez a része ne hízzon el!

A lényeg, hogy a testének ez a része ne hízzon el!

Amerikai kutatók kiterjedt vizsgálata szerint a szívburokban lévő zsírpárna védi a szívet, ám ha sok van belőle, veszélyesebb, mint a test egészét érintő elhízás.

A szívburokban lévő zsírpárna védi a szívünket, de ha sok van belőle, ártalmasabb, mint az egész testre kiterjedő elhízás. A bonyolult vizsgálati technikával végzett tanulmány eredményeit a kövérséggel foglalkozó Obesity szakfolyóirat közli.

Az Egyesült Államokban hat éve folyik egy hatalmas vizsgálat, melyben az ott lakó, különböző származású állampolgárok érelmeszesedésének gyakoriságát, jellegzetességeit igyekeznek tanulmányozni. A csaknem hétezer önkéntes résztvevő között az USA lakosságának arányai szerint vannak fehérbőrűek, afro-amerikaiak, spanyolajkúak és Ázsiából származók.

A 45-84 éves vizsgált személyeknek a tanulmány kezdetén semmiféle kimutatható szívbetegsége nem volt. A kutatók azt vizsgálták, mikor és hogyan jelennek meg az évek alatt a koszorúérbetegség jelei, tünetei. Ezért 2000-2002 között komputeres tomográfiával vizsgálták meg 159 résztvevő szívét, amivel a szívburokban lévő zsírszövetet, illetve a koszorúerekben lerakódó mész mennyiségét is lehetett mérni.

Az már régóta ismert, hogy a kövérség a koszorúérbetegség és a cukorbaj egyik legfontosabb kockázati tényezője. Az utóbbi években olyan adatok láttak napvilágot, hogy főleg a hasi elhízás veszélyes: rosszabb, mint az egész testre kiterjedő súlytöbblet. Csingcsung Ting és munkatársai arra voltak kíváncsiak, hogy a szív körüli zsír mennyire kedvezőtlen.

Az amerikai kutatók nem véletlenül foglalkoztak ezzel a kérdéssel. Az érelmeszesedés igen lassú, rendkívüli gyulladásos folyamat következménye. Egy érdekes vizsgálat azt jelezte, hogy a szív körüli zsírpárna sejtei több gyulladásjelző fehérjemolekulát szabadítanak fel, mint a bőr alatti zsírszövet. Ting és munkacsoportja azt találta, hogy azok a panaszmentes önkéntesek, akiknek szíve körül a legtöbb zsírt mutatta ki a komputertomográf, azoknak a koszorúereiben a mész megjelenésének valószínűsége ötször nagyobb volt, mint azoknál, akiknek a szívburkában csak kevés zsírt észleltek.

A lényeg, hogy a testének ez a része ne hízzon el!

Mindez egybevág azokkal az eredményekkel is, amelyek arról tanúskodtak, hogy a kor előrehaladtával a szív körül mind több zsírsejt rakódik le, az pedig régóta ismert tény, hogy az öregedés a szív- és érbetegségek legfontosabb kockázati tényezője: idős korban sokkal nagyobb a szívinfarktus vagy a szélütés esélye, mint a fiatalok körében.

Forrás: Hirado.hu

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek