A légúti hurutról

A légúti hurutról

A téli megfázásos-influenzás időszakban gyakran előfordul a légúti nyálkahártya gyulladása. Ezt hívjuk hurutnak, amely szó szerint gyulladást jelent. A nyálkahártya fokozott váladéktermeléssel reagál, orrdugulással és köhögéssel küszködünk. Dr. Lengyel Csongor fül-orr-gégész, onkológus segítségét kértük: hogyan enyhíthetjük a panaszokat?

A légúti nyálkahártya - amely a légzésben részt vevő szerveink belsejét borítja - vékony és érzékeny hámréteg, amelynek feladata a belélegzett levegő melegítése és tisztán tartása. A nyálkahártya kehelysejtjei folyamatosan váladékot termelnek, amely normális esetben színtelen. A nyálkahártya egész felszínét beborító csillószőrök finoman összehangolt működése megadott irányba tereli ezt a nyákot - az orrüregben hátrafelé, míg a tüdőből vagy a légcsőből felfelé: a torok felé. A nyák mozgatásában a légzés, a nyelés és a köhögés is szerepet játszhat.


Dugulás

Bizonyos esetekben a normális állapotban szinte észrevehetetlen légúti váladéknak megváltozhat az összetétele, a mennyisége, vagy akadályokba ütközhet a "vándorlása". A legtöbb hurut a nyák fokozott elválasztásával jár együtt. Miután a nyálkahártyán kórokozók lendülnek támadásba, a nyálkahártya védekezik: több váladékot termel, hogy eltávolítsa a hívatlan behatolókat.

Ám a nyálkahártya csillószőrei már nem tudják teljesíteni a feladatukat, az orrnyálkahártya megduzzad, ráadásul a melléküregek átjárhatóságát is blokkolja. Sem a levegő nem tud behatolni a nedves járatokba, sem a váladék nem tud távozni - pang, optimális közeget biztosítva a kórokozók szaporodásának. Ez történik, amikor bedugul az orrunk. Az orrjáratok szabaddá tétele igen fontos! Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy a torok- vagy a fejfájás hátterében nagyon sokszor a gátolt orrlégzés áll!

A kellő időben bevetett orrcseppel vagy orrspray-vel, a helyi meleg (például infralámpa) alkalmazásával, valamint sok folyadék fogyasztásával a legtöbb kellemetlen tünetet megelőzhetnénk.


Mi állhat a hurut hátterében?

Légúti fertőzések: megfázás, influenza, hörgőgyulladás, krupp (a gége, a légcső és a hörgők vírusos gyulladása, ami gyerekeknél ugatásszerű köhögést eredményez), tüdőgyulladás, tuberkulózis, gombás fertőzések (aspergillosis, histoplasmosis, cryptococcosis)

Környezeti szennyeződések: cigarettafüst, por, szmog

Allergia

Bizonyos krónikus gyulladások: asztma, krónikus hörgőgyulladás, emphysema (a léghólyagocskák összeolvadása).

GERB (gasztroezofageális reflux betegség): a gyomorsavtartalom visszaáramlik a nyelőcsőbe, ingerelve azt.

 


Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek