"A lapos sarok tette tönkre a lábam" - Személyes vallomás

"A lapos sarok tette tönkre a lábam" - Személyes vallomás

Annyi rosszat hallottunk már a magassarkú cipőt egészségre káros hatásairól, hogy megkönnyebbülve bújunk bele egy lapostalpú cipellőbe – hisz még egészséges is. Pedig...

A lapos sarok térhódítása miatt egyre több munkára számító Beverly Ashdown, lábgyógyász szerint ezek a surranók legalább annyi láb- és tartásbeli problémát okoznak, mint a pokolba száműzött magas sarkú testvéreik.

Ezt az angol Michele Crow, tanársegéd a saját példájával tudja alátámasztani. A 41 éves nő álmaiban sem gondolta volna, hogy lapos cipői egy nap elképesztő fájdalmat okoznak majd neki, és megakadályozzák a járásban. A bajok a portugál nyaraláson kezdődtek egy flip-flop papucs viselése  miatt, majd már a futócipőben is elviselhetetlen volt az érzett fájdalom.

Otthon az orvos rögtön talpi bőnye gyulladással diagnosztizálta. A talpi bőnye (plantar fascia) egy erős kötőszövet, amely a saroktól, a lábujjakig húzódik. Megadja és támasztja a talp ívét és „lengéscsillapítóként” is funkcionál. A talpi fájdalmak jelentős részét ennek a kötőszövetnek a gyulladása okozza.

Az orvos azt mondta, hogy a lapos, támasztékot nem biztosító cipők okozzák, mint egy flip-flop, vagy egy kitaposott edzőcipő.

Michele fájdalmai két hónap után se enyhültek, pedig gyógytornára is járt. Lehet, hogy műtét lesz a vége... Úgyhogy csak óvatosan az említett lábbelikkel!

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek