A kutya tényleg egy szőrös gyerek

A kutya tényleg egy szőrös gyerek

Osztrák kutatók szerint a gazdik és kedvenceik közti kapcsolat leginkább a kisgyerekek és szüleik közti mély érzelmi kötődéshez hasonlítható.

2014.02.17

A tudósok a "biztos alap hatást" vizsgálták meg - ami a szülő/gyerek kapcsolat egyik alapköve -, mivel ezt korábban még sosem alkalmazták kutyatartókra és házi kedvenceikre. A "biztos alap hatás" lényege, hogy a kisgyerekek a szüleiket tekintik biztos háttérnek akkor, amikor kapcsolatba lépnek a környezetükkel.

A kutya tényleg egy szőrös gyerek

Dr. Lisa Horn, a bécsi Állatorvosi Egyetem kutatója három különböző esetben vizsgálta meg a kutyák reakcióit: akkor, amikor gazdáik nem voltak jelen; akkor, amikor jelen voltak, de nem szóltak kedvencükhöz; és olyankor, amikor biztatták őket.

A kutyák jutalomfalatkákat kaptak a kutyajátékokkal való feladatok végrehajtásáért. Az állatok minden esetben sokkal lelkesebben hajtották végre a feladatokat, amikor a gazdáik jelen voltak (függetlenül attól, hogy biztatták-e őket, vagy csendben ültek).

Egy későbbi kísérlet során Dr. Horn és kollegái ismeretlenekkel helyettesítették a gazdákat. Az ebek azonban ekkor szinte ügyet sem vetettek az ismeretlenekre, és nagyjából annyira érdekelte őket a jutalomfalatok megszerzése, mint amikor teljesen egyedül voltak. A kutyák tehát csak akkor voltak motiváltak, amikor gazdáik is jelen voltak a kísérlet során. Ezek alapján úgy tűnik, a gazdák jelenléte fontos ahhoz, hogy az állatok magabiztosan viselkedjenek.

"A mostani kutatás során bizonyítottuk, hogy a kutyák és gazdáik között hasonló kapcsolat van, mint a kisgyerekek és a gondviselőik között - nyilatkozta Dr. Horn - És ez nem csak a kölyökkutyákra, hanem a felnőtt állatokra is jellemző."

A kutatás részletes leírása a PLoS One című tudományos szaklapban olvasható.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek