A közös gyereknevelés jót tesz a szexuális életnek

A közös gyereknevelés jót tesz a szexuális életnek

Jobb minőségű azoknak a heteroszexuális pároknak a kapcsolata és a nemi élete, akik megosztják egymás közt a gyerekgondozás feladatait, állítja egy új amerikai kutatás.

A Georgiai Állami Egyetem (GSU) kutatói, Daniel L. Carlson, Sarah Hanson és Andrea Fitzroy 487 heteroszexuális pár adatait elemezte. Az adatokat még 2006-ban vették fel egy házassági és kapcsolati felmérés folyamán.

A GSU kutatói három gyermekgondozási kategóriába csoportosították a gyerekes párokat. Az egyikbe azok kerültek, ahol a nők vállalták magukra a gyerekgondozási feladatok zömét (legalább 60 százalékát) vagy egészét, a másodikba azok, ahol a férfiak vettek részt ugyanilyen arányban a gyermekgondozásban, végül a harmadikba azok, ahol nagyjából egyenlő arányban (40-60 százalék) osztoztak a gyerekgondozásban.

A közös gyereknevelés jót tesz a szexuális életnek

A kutatók megvizsgálták a párok kapcsolatának minőségét – amit a kapcsolati elégedettséggel és a kapcsolati konfliktusokkal értékeltek, a nemi élet gyakoriságát és minőségét.

Azt tapasztalták, hogy azoknál a pároknál, ahol a nőkre hárult a gyerekgondozási feladatok zöme vagy egésze, a férfiak és a nők is alacsonyabb minőségű párkapcsolatról és szexuális életről számoltak be, mint azoknál a pároknál, ahol nagyjából egyenlően oszlottak meg a feladatok.

Érdekes azonban, hogy azoknál a pároknál, ahol a férfiak vállalták a gyerekgondozás oroszlánrészét, ott a férfiak számoltak be a legalacsonyabb minőségű nemi életről a tanulmányban, ezzel szemben a női partnerek a legmagasabb minőségű nemi életként jellemezték ugyanezt, mondta Carlson.

A kutatók az Amerikai Szociológiai Társaság (ASA) 110. éves gyűlésén számoltak be eredményeikről.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek