A köhögés hasznos?

A köhögés hasznos?

Furcsa kérdésfelvetés, de tulajdonképpen a köhögés nem afféle bosszantó hanghatás és inger, hanem a szervezet védekező mechanizmusainak egyike. De ez nem jelenti azt, hogy hagynunk és tűrnünk kell, ha hosszabb ideig fennáll!

2019.12.06

Amikor a légutakba irritáló anyag kerül, akkor jelentkezik egy inger, amely köhögés formájában segít a váladék vagy rossz helyre került étel eltávolításában. Légutaink akkor tudnak jól működni, ha a hörgőnyálkahártyát egy nedves váladék vonja be. Ennek folyamatos termelődése és ürülése segíti a tüdőt a légcserében és abban, hogy védekezhessen a belélegzett vagy helyben felszaporodó mikroorganizmusok ellen.

Krahácsol, köhint, köhög…

Ha valamilyen betegség vagy külső tényező miatt ez a folyamat megváltozik, akkor a váladék termelődése megnő – ez pedig köhögésre ingerel minket. Ha rendkívül hirtelen és erőteljesen kezdünk köhögni, akkor általában valamilyen anyag (folyadék, füst, akár mérgező gáz) került a légutakba, ami ellen „tiltakozik” a szervezetünk.

A köhögés hasznos?

A pár óra alatt kialakuló és egyre zavaróbb köhögés általában a felső légutak gyulladásos megbetegedése (torokgyulladás, gégegyulladás, légcsőgyulladás, hörgő- és tüdőgyulladás) miatt következik be. Ilyenkor a kiürülő váladékkal a kórokozókat is ritkítja a szervezet, ez a reflexes folyamat tehát hozzájárulhat az akut felsőlégúti fertőzések esetében a gyógyuláshoz. A nedves, úgynevezett produktív köhögés a légutakban termelődő hurutos nyák távozását segíti elő. Ám ha megnehezíti, ellehetetleníti a pihenést, alvást, akkor inkább hátráltat, mintsem segítene! Ilyenkor kérjük ki orvos tanácsát!

--------------------------------------------------------------------------------------

Ha a köhögés kevesebb, mint 3 hétig áll fent, akkor azt akutnak, azaz hevenynek nevezzük. Ám a makacs, elhúzódó, akár 8 hétig is fennálló köhögést krónikusnak, azaz már idültnek nevezzük.

--------------------------------------------------------------------------------------

Ha nem jön semmi!

Amikor legalább kijön valami, akkor van értelme köhögni, ám a száraz, kínzó köhögés rettenetesen megkeseríti az ember életét, el sem tudja gondolni, mikor marad már abba, teázik, mézet eszik, majd orvoshoz, patikába szalad. Az okok kiderítésére gyakran szükség lehet orvos közreműködésére, ám egyszerűbb esetben kérhetünk tanácsot a patikustól is, hogy milyen nyákoldót ajánl a légutakban lerakódott váladék oldására. A köptetők esti használata azonban nem javasolt, mert megzavarják az éjszakai alvást azzal, hogy az agyban lévő köhögési központot ingerlik, ezáltal a pihenés óráiban is felriad a beteg a köhögési ingerre.

Ha a patikában kapható szerektől nem múlik a köhögés – legyen az nedves, vagy száraz – akkor mindenképpen forduljunk orvoshoz, mert könnyen lehet, hogy nem fertőzés, hanem más, akár komolyabb ok is állhat a háttérben.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek