A kneippi filozófia öt eleme

A kneippi filozófia öt eleme

KNEIPP=egészség és harmónia a természet kincseivel. A vízkezelések a bőrön keresztül az idegrendszerre hatnak. Összhangba hozzák a szívműködést, az anyagcserét, a vérkeringést, a légzést, az immunrendszert, a mirigytevékenységet.

Hidroterápia

A víz gyógyító hatását már az ókorban is ismerték és használták. Ez a tudás a középkorban feledésbe merült, ám a XIX. századtól, Sebastian Kneipp munkásságának köszönhetôen, ismét az érdeklôdés elôterébe került. A hidro- és balneoterápia eljárásainak alkalmazása személyreszabottan és differenciáltan történik. A cél a szükséges termikus, kémiai, mechanikus és hidroelektrikus hatás elérése - ezt a hômérséklet, az alkalmazás idejének és módjának megfelelô megválasztása biztosítja. Manapság mintegy 120-féle kezelési módot alkalmaznak, locsolás, gôzfürdô, váltott hômérsékletű fürdô, borogatás stb. formájában.

Fitoterápia

A kezelés a gondosan kiválasztott, növényi alapú gyógytermékek használatára épül. A gyógynövények esetében közismerten semmilyen vagy csupán minimális mellékhatással kell számolni, a szervezetben nem halmozódnak fel, sem a májat, sem a gyomrot nem terhelik. Hatásuk ugyan lassú, hiszen a koncentráció nem magas, ezzel szemben kifejezetten kímélô és tartós. Kenôcsök, illóolajok, fürdôadalékok és nyomókötések külsôleg, teák, drazsék, tinktúrák és növényi levek belsôleg tisztítják, méregtelenítik a szervezetet.

Dietetika

Az egészséges táplálkozás, amely a teljes ôrlésű gabonák, növényi rostok, ballasztanyagok, zöldségek és gyümölcsök fogyasztásán és a megfelelô mennyiségű folyadékbevitelen keresztül valósul meg.

Mozgásterápia

A rendszeres mozgással nemcsak a testsúly tartható egyensúlyban, hanem a szívműködés és a keringési rendszer is, valamint a szervezet ellenálló-képessége fokozódik. Az aktív és passzív tevékenységek egyensúlyát kell megtalálni, átélni a testmozgásnak a lélekre való pozitív, felszabadító hatását. A masszázs nemcsak az izmokat lazítja el, hanem a test funkcióit harmonizálja, a szívműködés és a vérkeringés nemcsak megélénkül általa, hanem a test terhelhetôsége növekszik.

Testi és lelki egyensúly - Harmónia

Kneipp teljes testre kiterjedô terápiájának ötödik eleme a négy elôbb leírt gyógyítási elv összegzését adja, mindezek szintéziseként, mert a módszer nemcsak a testet fejleszti, hanem lelki és szellemi erôinket is. Ki kell alakítanunk a magunk természetes biológiai ritmusát, hogy testünket, lelkünket és szellemünket harmóniában tartsuk. Ez a harmónia megvéd minket a mindennapok káros behatásaitól, legyen az szennyezett környezet vagy éppen munkahelyi stressz.

Mintegy 120 éve működik az a Sebastian Kneipp által ala-pított Kneipp Werke, amely azóta is a kneippi tradíciókat folytatva ötvözi termékeiben a tudomány legjavát a természet kínálta legjobbal. Magyar-országon a Hartmann-Rico Hungária Kft. kizárólagos joggal forgalmazza a Kneipp Werke egyes termékeit, melyek választéka folyamatosan bôvül és egyre inkább a modern ember igényeihez alkalmazkodik.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek