A klímaváltozás egyre több koraszüléshez vezet

A klímaváltozás egyre több koraszüléshez vezet

A nagy hőség lerövidítheti a várandósság idejét, derítették ki amerikai kutatók, akik szerint a klímaváltozás hatására ez egyre több nőt érint - írja az index.hu.

A Kaliforniai Egyetem kutatója, Alan Barreca és a Claremont McKenna College tudósa, Jessamyn Schaller által vezetett szakértői csoport kutatása során 56 millió születést vizsgált 1969 és 1988 között. A forró napok átlgosan 7 nappal rövidítették meg a terhességeket.

„A csecsemők egészségét sok dolog befolyásolja, a korai születés azonban fontos tényező, amely később kimutathatóan összefügg az újszülöttek egészségével és a gyerekkori mentális eredményekkel” – idézi az MTI a Nature Climate Change című tudományos folyóiratban megjelent tanulmányt, amiben először írták le a hőség és a rövidebb várandósság közötti összefüggéshez vezető okokat.

Korábbi tanulmányok mutattak már összefüggést a hőség és a rövidebb várandósság között, az okokat azonban nem tudták pontosan meghatározni.

A klímaváltozás egyre több koraszüléshez vezet

A számítás alapját a napi születési arányszám adta. A kutatók összehasonlítottak egy minimum 32,3 Celsius-fokos napi csúcshőmérsékletű napot más évek ugyanazon napjával. Viszonyítási pontul 15,6 és 21,1 Celsius-fokos csúcshőmérsékletű napok szolgáltak. Az eredmények szerint a forró napon és az utána következőn a születési arányszám megnövekedett és csak 15 nap elteltével normalizálódott. A vizsgált időszakban évente mintegy 30 forró napot jegyeztek fel, ez 25 ezer születés esetében rövidítette le a várandósságot és több mint 150 ezer terhességgel töltött nap kiesését jelentette.

A forró napok száma egyre növekszik, a nyarak egyre forróbbk, így a jövőben egyre több koraszülésre lehet számítani a klímaváltozás miatt.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek