A két legfőbb újévi fogadalom - Így tartsd be!

A két legfőbb újévi fogadalom - Így tartsd be!

Új év, új élet! Az év elején sokan tesznek fogadalmat: leszoknak a dohányzásról, rendszeresen mozognak, megpróbálnak lefogyni. Íme néhány jó tanács, hogy kitartásunk, szándékunk töretlen legyen, és ígéreteink ne csak ígéretek maradjanak.

Eddig még nem készült hiteles felmérés arról, hogy milyen arányban sikerül betartani önmagunknak tett ígéreteinket, az azonban vitathatatlan: mikor eljön az idő, hogy a tettek mezejére lépjünk, sokunk elhamarkodottnak ítéli korábbi fogadalmát.

Dohányzás

Az egyik leggyakoribb újévi fogadalom a dohányzásról való leszokás. A dohányosok jól tudják, hogy a cigaretta ártalmas, sokan szeretnének leszokni, felhagyni káros szenvedélyükkel, de az esetek többségében a legnagyobb problémát az igazi elhatározás hiánya okozza.

A két legfőbb újévi fogadalom - Így tartsd be!

Amennyiben végre rászántuk magunkat a döntő lépésre, valóban szeretnénk leszokni a dohányzásról, érdemes erre a célra olyan időszakot választani, amely a munka és a magánélet szempontjából is nyugodtabb, stresszmentes. Túlhajszolt, ideges állapotban nehéz letenni a cigarettát. A leszokás időszakában lehetőleg ne tartózkodjunk hosszabb ideig olyan társaságban, ahol dohányoznak, mert könnyen kísértésbe eshetünk.

Sokan minden segítség nélkül, akaraterejükre támaszkodva szoknak le, de ha ez önmagában nem elegendő, ma már számos hasznos kellék, így pl: nikotintapaszok, gyógynövényalapú készítmények, rágók stb. állnak rendelkezésre. Számos leszokást segítő centrum is várja a dohányzásról leszokni vágyókat.

Miért érdemes leszokni a dohányzásról?

Mert:

 • A dohányzás a tüdő-, gége, a szájüreg, a nyelőcső és a hólyagrák egyik rizikófaktora.

 • A dohányzás a szív és érrendszeri betegségek kockázati tényezője.

 • A dohányzók között gyakori a fekélybetegség.

 • A dohányfüstös környezet, a nemdohányzók egészségét is veszélyezteti.

 • A dohányzó férjek nemdohányzó feleségei között gyakoribb a tüdőrákos megbetegedés, mint a nemdohányzó férjek nemdohányzó feleségei körében.

 • A környezeti dohányfüst súlyosbítja a szívbetegek panaszait, növeli a szívinfarktus-halálozás kockázatát.

 • A dohányzó várandós veszélyezteti saját és a születendő gyermeke egészségét.

 • A várandós időszak alatti dohányzás következményeként gyakoribb a magzati halálozás, vetélés, koraszülés, és a szülés körüli halálozás.

 • A kisbaba-várás időszakában az anya dohányzása a magzati fejlődés visszamaradását idézi elő. E káros hatás miatt kisebb lesz az újszülöttek testsúlya, testhossza, fej- és mellkörfogata.

 • A szoptatás alatti dohányzás károsítja a csecsemő egészségét! - Az anyatej közvetíti a dohányfüst méreganyagait.

 • A várandós állapot vagy szoptatás alatti dohányzás, valamint a dohányfüstös környezet hatása növeli a csecsemőkori hirtelen halál gyakoriságát.

 • A várandós időszak alatti dohányzás a születendő gyermek értelmi fogyatékosságának lehet az okozója.

 • A kisbabát váró dohányzó anyák újszülöttei körében gyakran észlelhető légúti megbetegedés.

 • Az apa dohányzása növeli az utódok rákos megbetegedésének a kockázatát. (A dohányzás miatt károsodott ondósejt átörökítheti a rákos megbetegedési hajlamot!)

 • A dohányzó várandósok újszülöttei között gyakoribb a megnagyobbodott pajzsmirigy.

 • A dohányzásnak szerepe van a szemtünetekkel járó pajzsmirigybetegség kialakulásában, a kórfolyamat súlyosbodásában.

 • A dohányzás impotenciát okozhat.

 • A dohányzás hátrányos a fogamzásra.

 

Fogyás és mozgás együtt!

Szeretne néhány kilótól megszabadulni? Kezdjen el rendszeresen mozogni, változtasson étrendjén. Ne akarjon hirtelen túl sokat fogyni. Mint sok minden mást, a fogyást sem érdemes sürgetni. Ahhoz ugyanis, hogy a testsúlyvesztés tartós legyen, (ne kússzanak vissza a leadott kilók azonnal, amint kicsit visszavesz a tempóból) és egészségét se veszélyeztesse, hetente egy-másfél, maximum két kilónál nagyobb fogyásra nem szabad törekedni.

A két legfőbb újévi fogadalom - Így tartsd be!

Sikerült lefogynia? Ne üljön a babérjain, találjon új kihívást, ami érdekessé teszi az edzést. Ha fogynia már nem kell, igyekezzen állóképességét növelni, vagy kezdje el úgy alakítani az edzését, hogy egyre szebbé formálja alakját.

Vezessen edzésnaplót!

Könnyebb nyomon követni a fejlődést, ha pontosan rögzíti, mit szeretne elérni, erre mennyi időt tud fordítani, és napról napra mit tesz a cél érdekében. Az edzésnapló egy ritmust, keretet ad edzéseinek, és azzal is motivál, hogy világosan láthatja, honnan indult, hova tart. Ha egy kicsit lankad a lelkesedés, lapozza át az edzéseiről írt sorokat, nézegesse meg, mi mindent tett már egészsége és fittsége érdekében, és biztos lehet benne, hogy a nyűgösségnek, húzódozásnak nyoma sem marad.

Keressen edzőpartnert!

A legjobb megoldás a fogyatkozó lelkesedés újraélesztésére, ha összefogunk egy barátunkkal, és együtt vetjük bele magukat a mozgás örömeibe. Ha egyikünk inkább otthon maradna edzés helyett, a másiknak biztosan sikerül rávennie, hogy felejtse el egy időre a puha kanapét. Segíthetik egymást, megoszthatják egymással jól bevált tippjeiket, és persze sokkal vidámabb az edzés, ha előtte, utána vagy akár közben is lehet beszélgetni valakivel. Fogjanak össze, és kettesben biztosabb a siker.

Tartson pihenőt!

Nem szabad elfeledkezni a pihenés fontosságáról sem. Testünknek és lelkünknek is szüksége van feltöltődésre, ezért rendszeresen tartsunk pihenőnapot. Ha nem hagyunk elegendő időt a regenerálódásra, az intenzív mozgástól szervezetünk komolyan kimerülhet. Persze ez nem azt jelenti, hogy ilyenkor egész nap kötelező lustálkodni (természetesen lehet így is), az is elég, ha más típusú és kevésbé megterhelő mozgásformát választunk. Ha edzőteremben tornázunk, akkor pl. menjünk a szabadba, ha sokat futunk, üljünk lóhátra. Egy hosszú séta vagy egy könnyebb túra is kiváló pihenés lehet annak, aki hét közben keményen edz.

Forrás: Medipress

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek