A kávé jótékony hatásai

A kávé jótékony hatásai

Sokak számára elengedhetetlen és a reggeli ébredés szerves része a kávé. Feketén vagy tejjel, keserűn vagy mézzel, sok variációja vált népszerűvé az évszázadok során. A kávé és koffein hatásait vizsgáló kutatások kimutatták, hogy kedvenc italunk számos jótékony hatással rendelkezik az emberi szervezetre. (Fizetett hirdetés)

A koffeinért szeretjük, de nem ez a legjobb része

A koffein önmagában íztelen, gyakran nem tudatosan fogyasztjuk, hiszen nem csak a kávéban található meg, hanem teában, csokoládéban, gyógyszerekben, vitaminokban és instant reggelizőkásákban is.

A kávé jótékony hatásai

Köztudott, hogy a kávé koffeintartalma miatt energikusabbnak érezhetjük magunkat, ugyanakkor túlfogyasztás esetén, ez függőséget okozhat. Amerikai kutatások szerint, napi 400 milligramm koffeint nem meghaladó mennyiség optimális egy felnőtt számára.Ha ezt a mennyiséget meghaladjuk, akkor akár negatív hatásokat is tapasztalhatunk. Ilyen negatív hatás lehet:

 • álmatlanság (=inszomnia),

 • ingerlékenység,

 • szorongás,

 • szédülés,

 • fejfájás,

 • hányinger,

 • gyors és szabálytalan szívverés,

 • gyomorpanaszok, stb.

A koffein mellett a kávé számos más összetevőt is tartalmaz, amelyek még pozitívabb hatással vannak szervezetünkre. Egyes tanulmányok megcáfolják, hogy különbség lenne a koffeintartalmú és koffeinmentes kávék hatásai között, ugyanis nem a koffein felel a kávé legtöbb egészségügyi hatásainak kiváltásáért.

A kávé típusa és az elkészítés módja is számít

Ahhoz, hogy a kávé egészségre gyakorolt pozitív hatásai teljes mértékben érvényesüljenek, fontos, hogy megfelelő alapanyag álljon rendelkezésre. Az instant kávé fogyasztása például már semmilyen jótékony hatással sem bír, a szupermarketek polcain kapható kávék ennél már egy fokkal jobbak. Igazán minőségi alapnak inkább a specialty minősítésű és a bio kávé számít.

Ha már specialty kávét vásárolunk, érdemes megtanulni igazán profin kávét is készíteni. Legyen szó french pressről, AeroPressről vagy akár v60-ról. Így nem csak a pozitív egészségügyi hatások érvényesülnek, de a kávé különleges ízjegyei is. Manapság a jól elkészített kávé titkát nem csak baristák birtokolják, a barista tanfolyamok folyamán bárki elsajátíthatja a kávékészítés fortélyait.

A kávé jótékony hatásai

A kávé egészségügyi előnyei:

 1. Javíthatja a fizikai teljesítményt: Edzés előtt 1 órával elfogyasztott feketekávé 11-12 %-al javíthatja a teljesítményt, mivel a koffein növeli az adrenalin szintet a vérben, ez segít felkészülni a fizikai megterhelésre.

 2. Segíthet a fogyásban: A kávé tartalmaz magnéziumot és káliumot is, amely segítheti az inzulin felhasználását a szervezetben, szabályozhatja a vércukorszintet és csökkentheti az édesség utáni vágyat.

 3. Zsírégetés: A koffein segítheti a testzsír lebontását és támogatja ezek felhasználását sportolás vagy terhelés során.

 4. Segíthet a koncentrációban és éberségben: A mérsékelt koffeinfogyasztás (napi 1-5 csésze) segíthet a koncentrációban és javíthatja a mentális éberséget:

 5. Csökkentheti a korai elhalálozás kockázatát: Kutatások kimutatták, hogy a kávéfogyasztók körében 25%-al alacsonyabb a korai elhalálozás aránya, mint azoké, akik nem fogyasztanak kávét.

 6. Csökkentheti a rákos megbetegedések kialakulását: Tanulmányok szerint a kávé 20%-al csökkentheti a férfiaknál a prosztatarák kialakulását, míg a nőknél 25%-al a méhtestrák kialakulásának kockázatát. Továbbá nemtől függetlenül a bőrrák leggyakoribb típusai esetében is alacsonyabb kockázati szint mutatkozott a kávéfogyasztók körében.

 7. Csökkentheti a stroke kockázatát: Napi 2-4 csésze kávé csökkenti a stroke kockázatát.

 8. Csökkentheti a Parkinson-kór kialakulását: A rendszeres kávéfogyasztás 25%-al csökkenti a Parkinson-kór kockázatát, mivel a kávé aktivitást vált ki az agy azon részén, amely érintett ennek kialakulásában.

 9. Védi a szervezetet: A kávé magas antioxidáns tartalma miatt védi a szervezetet a mindennapi “támadások” ellen.

 10. Csökkentheti a 2-es típusú diabétesz kialakulását: A koffein vagy koffeinmentes kávé is pozitív hatással van a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának megakadályozására. A koffeinmentes kávé mellett szól, hogy kevésbé befolyásolja a vércukorszintet, így még nagyobb védelmet nyújt a cukorbetegség kialakulásával szemben.

 11. Védi az agyat: A kávé rendszeres fogyasztása akár 70%-al is képes csökkenteni az Alzheimer-kór és demencia kialakulásának kockázatát.

 12. Hangulatfokozó, segíthet a depresszió leküzdésében és csökkentheti az öngyilkosság kockázatát: A koffein serkentő hatása a legközismertebb hatás, ugyanakkor fokozza a szerotonin, dopamin és noradrenalin termelést, amelyek javítják a közérzetet és a hangulatot. Napi két csésze kávé 50%-al csökkentheti az öngyilkosság kockázatát.

Fontos szem előtt tartani, hogy az emberek különbözőképpen reagálnak a koffeinre, egyesek megihatnak 6 csésze kávét naponta, és jól érzik magukat, mások mellőzik a második kávét és teával vagy koffeinmentes kávéval pótolják azt. A legfontosabb minden esetben a minőségi organikusan termesztett kávébab, illetve a gondos odafigyeléssel elkészített kávé, amelyeket fővárosi és vidéki speciality kávézókban fogyaszthatsz vagy budapesti barista képzéseken te is elsajátíthatod a különleges receptúrákat.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek