A karcsúság megőrzése

A karcsúság megőrzése

A vékony nőknek napi egy óra mérsékelt testmozgás elegendő karcsúságuk megőrzéséhez, a túlsúlyos nőknek azonban diétára és edzésre egyaránt szükségük van ahhoz, hogy távoltartsák a kilókat. A 34 ezer vizsgált középkorú nő közül azoknak sikerült megőrizniük testsúlyukat a Harvard Medical School és a Brigham és Női Kórház kutatói által készített 13 éves tanulmány során, akik nem voltak túlsúlyosak, és naponta legalább egy órát sportoltak. A vizsgálatból kiderült, hogy a kevesebbet sportoló nők jelentősen többet híztak, mint a napi egy óra testmozgást végzők.

"Az ő általános aktivitási szintjük a tanulmány alatt 21,5 MET óra volt hetente, ami körülbelül napi 60 perc mérsékelt fizikai aktivitásnak felel meg" - írták a kutatók az American Medical Association keddi számában publikált tanulmányban.

Egy MET, azaz metabolikus ekvivalens a pihenés alatt felhasznált energiát és kalóriaigényt jelenti. A mérsékelt testmozgás, például a nyugodt séta az energiafelhasználást óránként 2,5 MET-re emeli, az intenzív testmozgás, például a futás pedig 6-12 MET-re emelheti óránként. Huszonegy MET óra hetente körülbelül naponta egy óra mérsékelt testmozgásnak felel meg.

A tanulmány elején, majd közben rendszeres időközönként a nők beszámoltak testmozgásukról és testsúlyukról a kutatóknak. A résztvevőket különböző csoportokba osztották: heti kevesebb, mint 7,5 MET órás, vagyis a jelenlegi amerikai szövetségi 20 percnyi testedzési irányvonala körüliek; heti 7,5-21,5 MET órások, illetve heti több mint 21,5 MET órások.

Míg a normális testsúlyú nőknek elég csupán mozogniuk testsúlyuk megőrzéséhez, a kizárólag edzésprogramot végző túlsúlyos nők tovább híztak.

A kutatók tehát arra hívják fel a figyelmet, hogy a jelenlegi napi 20 perc testmozgásra vonatkozó szövetségi irányelv kalóriakorlátozás nélkül a túlsúlyos és elhízott nők esetében nem elegendő a testtömeg-növekedés megelőzéséhez annak ellenére, hogy segít a krónikus betegségek kockázatának visszaszorításában.

A tanulmány maga is nagy súllyal esik latba az egyre terjedő túlsúly és elhízás fényében az Egyesült Államokban, ahol minden harmadik felnőtt elhízott. Annak ellenére, hogy az amerikaiak már hosszú ideje küzdenek a kilókkal, a kutatók mostanáig inkább arra összpontosítottak, hogyan kezelhető a túlsúly és az elhízás, nem pedig arra, hogyan előzhető meg a testtömeg-növekedés.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek