A jövőben életet menthetnek bionyomtatással

A jövőben életet menthetnek bionyomtatással

Speciális nyomtatóval bizonyos 3D-s tárgyakat már a 90-es évek óta létre tudunk hozni, de ami nagy előrelépést jelentene az orvoslás területén az élő szövetek, szervek nyomtatása. Több kutatást végeznek ezen a területen, aminek sikere óriási lehetőségeket jelentene a transzplantáció területén. Protéziseket, ortopédiai implantátumokat már gyártanak ezzel a technológiával.

A legújabb bionyomtató képes izomból, porcból, csontból szervdarabokat építeni, úgy hogy gyorsan szilárduló anyagot lövell rétegenként egy biológiailag lebomló műanyag vázra, míg eléri a kívánt formát.

Korábban abba a nehézségbe ütköztek a kutatók, hogy nem tudtak érhálózatot nyomtatni, ami nélkül a szövetdarab elhal. Ma már ezt a problémát is képesek kiküszöbölni, így egy lépéssel közelebb jutottak a szervnyomtatáshoz. Hogy mikorra érik el ezt a célt, biztosan nem tudni, becslések szerint a következő tíz évben.

A jövőben életet menthetnek bionyomtatással

A világon az első sikeres szervátültetést Bostonban végezték 1954-ben, Magyarországon 1962-ben. Nálunk a szívátültetési program 1992-ben, a máj transzplantációs program 1995-ben indult. 2012-ben csatlakoztunk az Eurotransplanthoz, melynek tagországai Ausztria, Belgium, Hollandia, Horvátország, Luxemburg, Németország, és Szlovénia. Ennek előnye, hogy nem egyetlen donorjelentő rendszert és központilag kezelt várólistát működtetünk. Az Eurotransplant a fenti országok transzplantációs központjait, laboratóriumait és donorkórházait egyesíti, ezáltal a betegek nagyobb eséllyel jutnak a számukra legmegfelelőbb szervhez. Az Eurotransplant évente 7.000 donorszerv elosztását szervezi meg, jelenleg 15.000 beteg van a központi várólistán. A magyar transzplantációs várólistákon több mint 1300 beteg van, közülük csupán kb. 400 kap szervet évente.                                                                       A fenti számok tükrében nyilvánvalóvá válik, hogy a bionyomtatásban rejlő lehetőségekkel hány ember életét menthetnénk meg, azonban hosszú az út odáig.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek