A "jó zsírszövet" segít vékonynak maradni

A "jó zsírszövet" segít vékonynak maradni

Ellentétben a szinte minden felnőttnél meglévő fehér zsírszövettel, amely raktározza az energiát, a jó, úgynevezett barna zsírszövet segít a kalóriaégetésben. Eddig azonban erről a szövetfajtáról azt hitték a kutatók, hogy csak a gyermekkorban marad meg, felnőttkorra eltűnik.

A kutatók most azonban nem csak arra jöttek rá, hogy a barna zsírszövet akár felnőttkorra is megmaradhat, hanem arra is: több vékony, mint kövér ember van azok között, akik megtartották ezt a zsírszövetet.

Mindezt egy kétezer ember bevonásával készített kutatás során állapították meg a felmérés készítői.

A New England Journal of Medicine című szaklapban publikált tanulmány szerint a jövőben akár lehetséges lehet a barna zsírszövet stimulálása a mennyiségének növelése, valamint a glükóz jobb lebontása érdekében. Ezzel pedig megelőzhető lesz mind az elhízás, mind az egyre gyakoribbá váló 2-es típusú diabétesz.

A PET/CT, azaz a pozitron emissziós tomográf és a computer tomográfos vizsgálat ötvözéséből kialakított modern szövettani diagnosztikai eszköz segítségével végzett kutatások során ugyanakkor az is kiderült, hogy az emberek többségénél felnőttkorra eltűnik a jótékony zsírszövet, bár a kutatók elképzelhetőnek tartják, hogy a vizsgálatok során nem mindig jutottak pontos eredményre, így akár nagyobb arányt is alkothatnak azok, akiknél megmarad a barna zsírszövet.

A fiatalabb pácienseknél egyébként gyakrabban találták meg, és náluk aktívabban is használta fel az energiát ez a szövettípus a hideg időben, hogy hőt termeljen a szervezet számára.

Forrás: Inforadio.hu

Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek