A járvány mentálisan és fizikai hatásai

A járvány mentálisan és fizikai hatásai

Nemzetközi és magyar kutatások is ugyanazokra a megállapításokra jutottak: a több mint egy éve tartó világjárvány nemcsak a lelkünket, hanem a testünket is megviseli, függetlenül attól, hogy megfertőződtünk-e a koronavírussal.

Idehaza átlagosan 2-5 kilóval nőtt a testsúly, miközben a mozgásszegény életmód miatt egyre többen küzdenek mozgásszervi panaszokkal. A magány és a bizonytalanság érzésével pedig majdnem minden második ember szembesült a járvány kezdete óta.

Lassan majdnem másfél éve életünk mindennapi része a koronavírus, amely gyökeresen megváltoztatta a mindennapokat, a szokásainkat, a jövőről alkotott elképzeléseinket. Bár a vakcinák megoldást jelenthetnek a járvány további terjedésére, csak lassan éri el a világ az immunitást.

A mozgáshiány tartós fájdalomhoz vezethet

A Budapesti és Salgótarjáni Mozgásszervi Magánrendelők közös, nem reprezentatívkutatásából kiderül, a megkérdezettek majdnem felének – 44 %-ának - változtak a táplálkozási szokásai, 46%-uk többet főzött az elmúlt évekhez képest, ugyanakkor több mint 38 %-uk többet is nassolt. Minden tizedik személy több alkoholt fogyasztott.

„Magyarországon, a járványtól függetlenül kicsi a hajlandóság a mozgásra, a Covid-19 ezen pedig tovább rontott. Az otthoni tanulás és munka még azt a lehetőséget is elvette, hogy legalább annyit mozogjanak az emberek, ameddig elmennek az iskolába, vagy a munkahelyre. Az ingerszegény környezet pedig kedélyállapot romlásához és mozgásszegény életmódhoz vezet. Ez azonban egyáltalán nincs jó hatással az ízületekre, amelyeknek szükségük van a rendszeres átmozgatásra. Mozgásszegény, gyakori ülő életmód mellett tartósan nyomás alá helyezzük a térdkalács és combcsont közötti úgynevezett patellofemorális ízületünket, ez pedig a csontok közötti porcok felpuhulásához, majd tartós fájdalomhoz vezethet. Sokan hát és derékfájdalommal találkoznak először, később azonban ez már kisugárzik az alsó végtagokba. A két leggyakoribb panasz, amellyel egyre többen felkeresnek a hát- és a derékfájdalom, illetve a térdízületi bántalmak. A fájdalom elmúlását még kevesebb mozgástól remélik, csakhogy ez egy ördögi kör, ugyanis az ízületeknek mozgásra van szükségük az egészséges működés érdekében” – fogalmazott Dr. Gáspár Szabolcs, a Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő ortopéd-traumatológus osztályvezető főorvosa.

A járvány mentálisan és fizikai hatásai

A fokozatosság elvét kell követni

A szakember azt mondja, elhatározás kérdése, hogy a napi rutinnak ugyanúgy része legyen legalább 15-20 perces mozgás hetente háromszor, mint az étkezés. Ha nincs idő hosszabb sétára, az interneten fellelhető videók segítségével, profi edzők irányításával mozgathatjuk át a testünket. A jó idő érkeztével pedig a séta, vagy a kerékpározás olyan sportolási lehetőségek, amelyek kevésbé terhelik meg az ízületeket.

„A krónikus ízületi fájdalmak azt jelzik, hogy életkortól függetlenül megváltozott az ízületi porc állapota. Mindez nem igényel műtéti megoldást, még elegendőek lehetnek táplálékkiegészítők, az évek múltával azonban a porcréteg elvékonyodik, majd elkopik és idővel csak az operáció szüntetheti meg a fájdalmat. Jobb tehát most mozogni, mint évek múltán egy térd-, vagy csípőprotézis műtétre várakozni. Fontos azonban ebben is a fokozatosság elvét követni és minden esetben melegítéssel kezdjünk, majd fordítsunk időt a nyújtásra is” – tette hozzá az ortopéd szakember.

A járvány mentálisan és fizikai hatásai

Péterfy Bori: Most van idő szeretni

Nagyon sok énem van, de most előtérbe került a háztartásbeli anyuka, és a tanító néni. Nem hazudok, nagyon nehezen bírom ezt az állapotot. Azt nagyon élvezem, hogy sokat lehetek a kisfiammal - most van idő szeretni-, de elvesztettem a munkámat, elvették a közönségemet, a színpadomat.

Vannak nagyon rossz napjaim, nyilván anyagiakról is nagyon súlyosan szó van. Nagyon komoly belső munka ez mindannyiunk számára, figyelem, hogy hogyan változunk most. Néha teljesen összetörök. Magamat ebben a helyzetben nem találtam még meg, így szeretni sem tudom most önmagamat. Nem tudom a színpadi létezés energiáját másba átfordítani.

Azon kívül, hogy süteményeket sütök délutánonként a gyerekeknek, naponta kétszer jógázom, de már az sem segít. A jóga fantasztikus dolog, én függő vagyok. Ha kihagynék két napot, teljesen rosszul lennék. Nehéz kikapcsolni a gondolatokat, de muszáj, hogy csináljam, mert a testemet és az elmémet is rendbe tudja tenni.

A cikk a Patika Tükör májusi számában jelent meg! Keresse minden hónapban a gyógyszertárakban!

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek