A hüvely betegségei

A hüvely betegségei

A női szervezet egyik leggyakoribb betegsége a hüvelygyulladás, amellyel élete során minden nőnek többször is meg kell küzdenie. Ha a hüvelyben a mikrobiológiai egyensúly felborul, jelentkeznek a tipikus tünetek, ezekkel érdemes mielőbb szakorvoshoz fordulni. Dr. Demjén László nőgyógyászt kérdeztük a részletekről.

A hüvely egészséges működéséről egy baktériumflóra gondoskodik, amelyben nagy számban megtalálhatóak a lactobacillusok (Döederlein-pálca). Főként ezek gondoskodnak a savas vegyhatásról, amely normál esetben pH 3,9-4,2 közé esik, emiatt nem képesek egyéb kórokozók elszaporodni a hüvelyben.

A hüvely betegségei

A hüvelyflóra folyamatosan változik, flóráját sok tényező befolyásolja: egyrészt az életkor, a nemi érés és a hormonális változások, de a fogamzásgátlók, antibiotikumok szedése, a szexuális érintkezések gyakorisága, a menstruáció mind-mind befolyásoló tényező. Ha a pH emelkedni kezd, olyan kórokozók szaporodhatnak el, amelyek gyulladást okoznak.

Beszéljünk a fazongyantáról!

A gyulladást okozó gombák vagy baktériumok egy része megtalálható az egészséges hüvelyben is, de egyéb úton is a szervezetbe kerülhetnek. A legtipikusabb a szexuális úton való fertőződés, de viszonylag gyakori a fürdőkben, szaunákban összeszedett betegség. Érdemes szót ejteni a modern intim higiéniáról, a helytelen tisztálkodás (túl gyakori hüvelyöblítés) felboríthatja a baktériumflórát, így fertőzéshez vezethet. Dr. Demjén László szerint az utóbbi időben egyre fiatalabb korban érkeznek meg a nők a különböző hüvelygyulladásokkal az orvoshoz, amelynek oka lehet az etikai normák és a szexuális kultúra változása.

Ártatlan szokásnak tűnik, de gondokat okozhat akár a tanga bugyi viselése is, amely hidat képez a végbélnyílás és a hüvely között, eljuttatva oda a nem kívánatos kórokozókat, de a nőgyógyász szerint érdemes elgondolkodni a fanszőrzet teljes eltávolításán, hiszen a szőrnek védelmi funkciója lenne, amit így nem tud ellátni.

Bakteriális hüvelyfertőzés (vaginosis)

Ha a hüvely pH szintje megváltozik, és a káros baktériumok elszaporodnak, bakteriális hüvelyfertőzés alakul ki. A beteg először a szokatlan, bő folyásra lesz figyelmes, amelynek színe fehéres, szürkés, állaga krémszerű. A szaga általában kellemetlen, csípős, ammóniára emlékeztet. A fertőzés tipikus tünete, hogy a páciens állandóan nedvesnek érzi a nemi szervét. Társuló tünet, esetleg másodlagos fertőzések jele lehet a nemi szerv kipirosodása, duzzanata, a fájdalmas vizelés és a kellemetlen szexuális együttlét. A tapasztalt orvos a tipikus tünetekből felállíthatja a diagnózist, de ha nem egyértelmű a fertőzés okozója, kenetvétellel és tenyésztéssel keresi meg a felelős baktériumot vagy baktériumcsoportot, és célirányosan rendel, általában szájon át szedendő antibiotikumos terápiát, illetve helyi hüvelyi kezelés.

Gombás hüvelyfertőzés (candidiasis)

Szintén a hüvelyi pH eltolódásával kezdődik a gombás fertőzés, a megváltozott hüvelyflórában elszaporodik a candida gomba, és kellemetlen tüneteket okoz. Gyakrabban előfordul cukorbetegeknél, túlsúlyosaknál, túlzásba vitt cukorfogyasztás, legyengült immunrendszer esetén, de a fogamzásgátlót szedők, illetve az antibiotikumos kezelés alatt állók között is gyakoribb. Gombás fertőzés esetén a hüvely és a külső nemi szerv viszketni, égni kezd, túrós, kenőcsszerű, szagtalan váladék ürül a hüvelyből, a kis és nagyajkak begyulladnak, a vizelés és szexuális együttlét is fájdalmassá válik. A tipikus tünetek miatt a betegek nagy része az otthoni kezelés mellett dönt, de ha a patikában recept nélkül beszerezhető készítmény 2-3 nap alatt nem segít, mindenképpen orvoshoz kell fordulni. Hüvelyváladék-kenetből mikroszkóp alatt láthatóak a kórokozók, a nőgyógyász ezek alapján szájon át és helyileg, hüvelyben ható (kúp, krém, kenőcs) gombaölő készítményt is rendelhet.

Ösztrogénhiány okozta hüvelygyulladás

A változó korhoz (klimax) köthető probléma, általában 50 éves kor után, az utolsó menstruáció után jelentkezik, amikor a fokozatosan kialakuló ösztrogénhiány, a hüvelyhám elvékonyodása, a váladék csökkenése, a véráramlás romlása, a hüvely rugalmasságának elmúlása miatt hüvelyszárazság jön létre, a baktériumflóra sérül, a pH lúgos irányba tolódik, kedvezve ezzel a káros baktériumoknak. Ezek elszaporodása esetén gyulladás jön létre, tünetei a hüvely érzékenysége, duzzadása, a nemi szervek pirosodása, berepedezése. Rendkívül kellemetlen, hogy a szeméremtest viszket és a szexuális együttlét fájdalmas. Kezelése lehet helyi, főként (ösztrogéntartalmú) síkosítók használata javasolt, de a hormonterápia, az orális ösztrogénpótlás is szóba jöhet.

Hüvelyt érintő nemi fertőzések

A hüvely a külvilágból érkező kórokozókkal szemben jól tud védekezni, ha baktériumflórája megfelelő. Ha azonban pH-ja lúgos irányba tolódik el, könnyebben megfertőzik az elsősorban nemi úton terjedő betegségek is. A trichomonas egy ostoros egysejtű, amely a bakteriális fertőzéshez hasonló tüneteket okoz. Elsősorban folyást, amely sárgás, zöldes, híg, habos, bűzös. A nemi szerv viszket, és vizelési panaszok lépnek föl. A chlamydia trachomatis egy vírusszerűen viselkedő parazita, amely elterjedve akár meddőséghez is vezethet. Gyakran tünetmentes, a hüvelyi folyás megváltozása, a vizeléskor tapasztalt égő érzés, pecsételő vérzés utalhat a jelenlétére. A genitális herpeszt vírus okozza, ha a beteg egyszer elkapta, mindig fertőzött marad, maximum tünetmentessé válik. Tünetes állapotban herpeszszerű hólyagocskák, sebek jelennek meg a szeméremtesten, vizeléskor éles fájdalom jelentkezik, illetve különösen kellemetlen viszketés kíséri. A betegségek antibiotikummal vagy antivirális szerekkel kezelhetők, de nemi fertőzésekkel nemi gyógyászhoz kellene fordulni, főként azért, hogy a partner is megkapja a megfelelő kezelést. Ha erről lenne szó, a nőgyógyász továbbirányíthatja a pácienst.

Forduljon orvoshoz!

Dr. Demjén László elmondta, hogy bár a betegségek tünetei tipikusak, a legprecízebb diagnózis akkor adható, ha a hüvelyváladékból vett mintát megvizsgálják. Ezek után biztosan lehet tudni, bakteriális vagy gombás fertőzésről van-e szó, esetleg kevert betegségről, és ennek alapján lehet meghatározni a kezelést. Ha a patikákban kapható recept nélküli szerek 2-3 nap alatt nem hatnak, a komolyabb betegségek elkerülése érdekében mielőbb nőgyógyászhoz kell fordulni.

A hüvelyi fertőzések megelőzése

  • Viseljen jól szellőző, pamut alsóneműt, lehetőleg kerülje a tangát.
  • A gyakori szexuális érintkezés megnöveli a fertőzések kialakulásának kockázatát, ugyanis begyulladhat, sérülhet a nyálkahártya.
  • Szexuális együttlét után ürítse ki húgyhólyagját.
  • Hetente maximum egyszer végezzen hüvelyöblítést.
  • Tartsa optimális testsúlyát, mértékkel fogyasszon cukrot.
Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek