A hosszú élet 18 titka - 1. rész

A hosszú élet 18 titka - 1. rész

Vajon van biztos módszer arra, hogy hosszú életet éljünk? Garancia semmire nincs, de az biztos, hogy tehetünk érte. Lássuk, hogyan alapozhatjuk meg magunknak.

Sokak szerint a helyes étkezés, a gyakori testmozgás a kulcsa, de számos egyéb dolog is szerepet játszik abban, hogy az ember az aggastyán éveit is megérje. Mit tehetünk hát azért, hogy minél tovább éljünk? Íme egyelőre 9 titok a 18 közül..

1. Védjük a DNS-t! Ahogyan öregszünk, kromoszómáink végei - az ún. telomerek - rövidebbé válnak. Mindez érzékenyebbé tesz bennünket a betegségekre. Talán azt hisszük, nem tehetünk ellene semmit - de igen. Egy tanulmány szerint az életmódváltás hozzájárul az enzim növekedéséhez, mely növeli a telomerek hosszát. Vagyis, az egészséges szokások lassítják az öregedést a sejtek szintjén.

2. Legyünk lelkiismeretesek! Egy 80 évet átfogó tanulmány azt mutatta, hogy a lelkiismeretes személyiségek tovább élnek. Az olyan tulajdonságok, mint a figyelem és a kitartás megtérülnek. A lelkiismeretes emberek több dolgot tesznek egészségükért és olyan döntéseket hoznak, melyek erősebb kapcsolatokhoz és sikeresebb karrierhez vezetnek.

A hosszú élet 18 titka - 1. rész

3. Legyenek barátaink! A barátok segítenek tovább élni. A társasági emberek ausztrál kutatók szerint kisebb valószínűséggel halnak meg korán. Egy másik, 148 tanulmány eredményét összesítő analízis szintén kimutatta az összefüggést a társadalmi kapcsolatok sokasága és a hosszú élet között.

4. Válasszunk okosan barátokat! Barátaink szokásait hajlamosak vagyunk átvenni. Ezért, ha társaságunk tagjai egészséges életmódot folytatnak, nagy eséllyel mi is így teszünk majd. Egy tanulmány szerint ez az elhízással is így van; ha barátaink túlsúlyosak, 57 százalékkal nagyobb a valószínűsége annak, hogy mi is azok leszünk. A „ragadósság” jellemző a dohányzásra, de ugyanígy szerencsére a leszokásra is.

5. Tegyük le a cigit! Nem titok, hogy a cigaretta elhagyása hosszabb életet eredményez. Ám az extra idő mennyisége meglepő lehet. Egy 50 évet felölelő brit tanulmány rávilágított, hogy ha valaki 30 évesen teszi le a cigit, egy egész évtizeddel hosszabbítja meg életét. Ha 40-, 50 vagy 60 évesen, akkor pedig  9, 6 vagy 3 évvel lesz hosszabb az élete.

6. Sziesztázzunk! A világ számos részén divat a szieszta, de ennek megvan az oka. Ma már tudományos bizonyíték is van arra, hogy a szundikálás meghosszabbítja az életünket. Egy tanulmány, melynek 24 ezer résztvevője volt, azt sugallta, hogy a gyakori sziesztázóknak 37 százalékkal kevesebb eséllyel halnak meg szívbetegségben, mint azok, akik csak alkalmanként szundítanak napközben. A kutatók szerint a szieszta segít a szívnek azzal, hogy alacsonyan tartja a stressz hormonokat.

7. Szavazzunk mediterrán étrendre! A mediterrán étrend gyümölcs- és zöldség tartalma igen magas, valamint gazdag teljes kiőrlésű gabonában, olívaolajban és halban. Egy több mint félmillió ember bevonásával készült tanulmány kimutatta a mediterrán étrend előnyeit. Jelentősen csökkenti a metabolikus szindróma kockázatát - az elhízás, az emelkedett vércukorszint, a megnövekedett vérnyomás és egyéb tényezők közös elnevezése - mely szívbetegséghez, cukorbetegséghez vezet.

8. Együnk úgy, mint az okinawaiak! A japán Okinawában élő emberek élnek a tapasztalatok szerint a legtovább. A kutatók a régió hagyományos étrendjében látják a titkot, mely zöld- és sárga zöldségekben gazdag, kalóriában viszont szegény. Az okinawaiak egy része betartja, hogy csak 80 százalékát eszi meg annak, ami a tányérján van. S mióta a fiatalabb generáció tagjai már nem tartanak be minden szokást, a várható élettartam Okinawában valóban esett.

A hosszú élet 18 titka - 1. rész

9. Házasodjunk meg! Számos tanulmány bizonyítja, hogy a házas emberek tovább élnek, mint egyedülálló társaik. A házasság társadalmi és gazdasági is támogatást is jelent. Miközben a fennálló házasság jár a legnagyobb előnyökkel, azok az emberek, akik elváltak vagy megözvegyültek, még mindig tovább élnek, mint soha meg nem házasodott társaik.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek