A horkolás nem Y kromoszómához kötött

A horkolás nem Y kromoszómához kötött

Tudta, hogy a horkolás több mint kellemetlen hanghatás, a párkapcsolatok harmóniáját is megzavarhatja? A legtöbb esetben ugyanis nem a horkoló, hanem társa szenvedi meg előbb a problémát, de a kényes témáról a párok inkább nem beszélgetnek. Később azonban már sokan képtelenek egy szobában aludni horkoló párjukkal - ami érthető, hiszen egy erősen horkoló hálótárs mellett óránként akár hússzor is felriadhatunk.

A hangos horkolás akár a házasságban élők viszonyát is megmérgezheti, különösen akkor, ha a házastársak külön szobába kényszerülnek miatta. Külön hálószobában kevesebb a lehetőség bensőséges esti beszélgetésekre, intim pillanatokra, így a kapcsolat egyre feszültebbé válik. A probléma gyakran kezelhetetlennek tűnik a horkoló fél számára is, hisz horkolását nem tudja befolyásolni, ez pedig frusztrációhoz, elszigetelődéshez vezethet.

Sokszor tévesen a férfiak sajátjának tituláljuk a horkolást, pedig a probléma ugyanúgy érinti a nőket is. Egy 2008-as kutatás szerint a magyar lakosság 63%-a horkol: férfiak és nők egyaránt. A megfázás és allergia okozta orrdugulás a nőknél is gyakran eredményez kellemetlen hanghatást, nem is beszélve a terhesség idején tapasztalt időszakos horkolásról.

Horkoló kismamák és szenvedő kispapák

A terhességi rhinitist a vér mennyiségének növekedése és az orrjáratok fokozott vérbősége okozza. Az orrnyálkahártya megduzzad, felpuhul, ami váladék-túltermeléshez és orrduguláshoz vezethet. Az orrdugulás eredményeként egyéb kellemetlenségekkel, alvászavarral és horkolással is szembetalálhatja magát a kismama. Becslések szerint a terhessége alatt hosszabb-rövidebb ideig minden ötödik nő esetében fellép az orrdugulás. Egy 2004-ben egészséges terhesekkel végzett svéd tanulmány szerint a terhes nők 23%-a horkol. Hasonló korú, nem terhes nőkkel végzett összehasonlító felmérés szerint azonban a vizsgáltak csupán 4%-a horkolt. A megfigyelések szerint a jelenség a terhesség utolsó 6 hetétől erősödik fel, a szülés után 2 héttel azonban megszűnnek a tünetek.

De ne felejtsük, hogy a rhinitisben szenvedő terhes nők mellett alvó társaik is szembesülnek az orrdugulás mellékhatásaként fellépő horkolással. A problémát azért érdemes idejében kezelni, mert a pici születése után az újdonsült szülők éjszakái nem zökkenőmentesek. Könnyebben átvészelhető ez az időszak, ha nem szenvedünk már előtte alvászavartól. Ma már vannak olyan gyógyszermentes megoldások, például légzéskönnyítő orrtapaszok, amelyek bizonyítottan enyhítik a terhesség alatt fellépő korlátozott orrlégzést. A mechanikai elven működő segédeszközöket terhes nők is nyugodtan használhatják, nem kell mellékhatásoktól tartaniuk.

Mitől horkolunk?

A horkolás egyik leggyakoribb oka az orrdugulás. Ha az orrjáratok összeszűkülése miatt kevesebb levegő jut a légutakba, akkor érezzük azt, hogy bedugult az orrunk és kénytelenek vagyunk szájon át venni a levegőt. Ez alvás közben többnyire háton fekve következik be. Ekkor a nyelv hátracsúszik, így a garat szűkebb lesz, és sokkal gyorsabban áramlik át rajta a levegő. A gyors levegőáramlás intenzívebb rezgésbe hozza a rugalmas garatfalat. Ez az erősebb rezgés hozza létre a horkoló hanghatást. Minél jobban összeszűkül a levegő útja, annál nagyobb a rezgés, tehát annál hangosabb a horkolás.

Az orrdugulás lehet időszakos, bekövetkezhet például allergia vagy megfázás miatt. Ilyenkor gyulladásba jön az orr nyálkahártyája, ennek következtében jelentősen megduzzad és akadályozza, elzárja a levegő útját.

A horkolás egészségügyi következményei

A zavaró hangon túl sokkal komolyabbak azok a következmények, amelyek az egészséget és az életminőséget nagymértékben károsítják.

A horkolók gyakran ébrednek fel az éjszaka során rövidebb időkre, ezt mikro-ébredésnek nevezzük. A mikro-ébredések miatt a horkolók nem tudják megfelelően kipihenni magukat alvás közben, ami erős fáradtságérzetet okoz. A kialvatlanság kedélyállapot-problémákhoz, vagy súlyosabb esetekben akár depresszióhoz is vezethet, nem beszélve a másnapi munkahelyi teljesítmény csökkenéséről.

Forrás: Avantgarde Group

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek