A homeopátiás gyógyszerek

A homeopátiás gyógyszerek

A hahnemanni homeopátiás gyógymód egy különleges gyógyszerkészítési eljárás kifejlesztését jelenti, amelynek alapszabályai a mai napig (nagyjából) változatlanok. A kiindulási anyagok minőségét, a gyógyszergyártás módját és körülményeit hivatalos homeopátiás gyógyszerelő iratok szabályozzák. Sose felejtsük el, hogy a megfelelő készítmény kiválasztása, alkalmazása soha ne a mi választásunk alapján történjen. A szerek kiválasztásában mindig kérjük a homeopátiában jártas szakorvos segítségét.

A homeopátiában gyógyításra használt szerek kiindulási anyagai legnagyobb részben növényi, kisebb mennyiségben ásványi és állati eredetűek.


Növényi eredetű szerek készülhetnek a növény virágából, szárából, gyökeréből, vagy akár egyben az egész növényből.

A növényi eredetű homeopátiás szerek javallatai az alacsony potenciáknál többnyire megegyeznek a fitoterápiában használatos indikációkkal, illetve e készítményeknek olyan új tulajdonságaik is vannak, amelyek a potenciálás során jelennek meg. Ezek a gyógyszerek készülhetnek a növény egészéből vagy egyes részeiből; például hajtásából, gyökeréből, virágjából a homeopátiás gyógyszerkönyv megfelelő előírásai szerint.

Ásványi eredetű szerek lehetnek valódi ásványok, fémek, vagy egyéb, a természetben megtalálható szervetlen anyagok.

A homeopátiás hatóanyagok második csoportját az ásványi anyagok alkotják (kb. 28%) ezek valódi ásványok, fémek és egyéb anorganikus anyagok.

Az állati eredetű szerek rovarok, kígyók, békafajok váladékaiból származhatnak vagy akár az egész állatból (pl. Apis mellifica).

Az állati eredetű szerek száma sem elhanyagolható (kb. 5%). Többek között rovarok, mérges kígyók, békafajok, sőt még a tintahal is szerepel a számításba jövő állatok között.


Ezeken kívül a homeopátia alkalmazza még a nozódákat, az úgynevezett bioterápiás készítményeket, de ezeket mindig orvos rendeli el.

A fenti hatóanyagokon kívül a homeopátia nozódákat (bioterápiás szereket), vagyis betegségokozó anyagokat (kórokozó, betegtől származó produktum) is alkalmaz. Ezeket szintén speciális eljárásnak vetik alá, hogy a homeopátia elvéhez híven, mellékhatás-mentesen gyógyítsanak.

A monokészítmények egyetlen kiindulási anyagot tartalmaznak és többnyire golyócska formájában kaphatóak. A golyócskák semleges szacharóz alapúak, és a felületükre viszik fel a hatóanyagot háromszoros impregnációs (háromszor fújják rá a hatóanyagot a felületükre) technikával.

A komplex szerek egymáshoz közel álló hatású monokészítmények kombinációi: pl. köhögésre, torokfájásra, náthára adhatóak. Általában tabletta, szirup formában kaphatók, de van kenőcs, injekció, sőt fogkrém is. Fantázianévvel látják el őket, ami nem utal egyértelműen és feltétlenül a hatóanyag-összetevőkre.

Néhány homeopátiás szer:

COCCUS CACTI: /Alapanyaga a bíbortetű/

Jellemző tünetek: Köhögési roham, fehér, folyós nyálka kíséretében. Az állapot súlyosbodása reggel, fogmosáskor. Javulás hideg ital fogyasztásakor.

STRAMONIUM: /Alapanyaga a csattanó maszlag/

Jellemző tünetek: Félrebeszélések, hallucináció, görcsök. Éjszakai félelem. Magas láz. Pirosság és szárazság a nyálkahártyákon. Heves köhögések.

HYPERICUM PERFORATUM: /Alapanyaga az orbáncfű/

Jellemző tünetek: Az idegpálya hosszában jelentkező, heveny fájdalmak.

Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek