A homeopátiás betegvizsgálat

A homeopátiás betegvizsgálat

Többször foglalkoztunk már a homeopátia alapelveivel, a homeopátiás gyógyszerek jellegzetességeivel. Ám arról még nem beszéltünk, hogyan történik a homeopata orvos rendelőjében a betegvizsgálat, miben különbözik a hagyományostól, és mi várható a gyógyulás során.

Mindenekelőtt szeretném kihangsúlyozni, hogy a homeopátiás gyógyítás Magyarországon orvosi diplomához kötött tevékenység, és csak egyetemi keretek között vizsgázott orvosok gyakorolhatják, engedélyezett rendelőkben.

A kivizsgálás nem nélkülözi a hagyományos orvosi eljárásokat, tehát a homeopata orvos is általában ugyanúgy tetőtől talpig megvizsgálja a beteget és ha kiegészítő eljárásokra van szükség, azt is igénybe veszi.

Röntgen, ultrahang, labor vagy egyéb speciális műszeres vizsgálatok végzése ugyanúgy hozzátartozik a betegség kiderítéséhez, mint a hagyományos orvoslásban. A hagyományos orvoslás által meghatározott diagnózis ismerete nélkülözhetetlen a homeopátiás gyógyításhoz, azt elkezdeni diagnózis nélkül lelkiismeretlenség.

Mi akkor a különbség?

Mivel a homeopátia tudománya nem elsősorban betegségcentrikus, hanem az egész beteget veszi figyelembe, az orvosnak nem csak a páciens beteg részét, hanem az "egészséges" részét is ismernie kell. Ez mind testi, mind lelki, mind érzelmi-lelki szinten érvényes. (Ha eredményes a gyógyulás, az is mindhárom szintet érinti.)

Ezért a homeopátiás esetfelvétel is igen részletes, sokszor olyan kérdéseket is tartalmaz, amin a beteg meglepődik, vagy úgy gondolja, hogy semmi köze sincs a bajához.

Ám ha belegondolunk, hogy mennyire különbözőek vagyunk egészségesen is, nem nehéz azt felismerni, hogy mennyire különbözően reagálunk egy-egy betegségre.

Például egy hideg, esős időben történő átfázás után van, aki lázas lesz, van, aki orrmelléküreg- gyulladással reagál, van, akinek a füle kezd fájni, de olyanok is akadnak, akiknek kutya baja sem történik, mert az immunrendszerük fel tudja venni a harcot a betegséget kiváltó ágens ellen.

Vagy itt van a fejfájás, esetleg migrén esete: a betegek tüneteinek már a kiváltó oka is nagymértékben különbözik: van, aki frontra, esőre, különböző szagokra érzékeny, van, akinek menstruáció előtt, vagy éppen fizikai, szellemi terhelésre jelentkezik a fejfájás.

Ilyenkor a cél nem a fejfájás elnyomása, vagy meggyógyítása, hanem a beteg ember felkészítése a betegségre oly módon, hogy fel tudja venni a harcot a fájdalom ellen, saját öngyógyító mechanizmusait aktiválva.

Egyes orvosok a rendelés során szóban kérdezik ki a beteget igen részletesen, mások kérdőív kitöltését kérik a betegtől. Itt az alvásra, étvágyra, különös szokásokra, sőt a rokonságban előforduló betegségre vonatkozó kérdések is előfordulnak, és a válaszok valóban sokat számítanak a megfelelő gyógyszer megtalálásában. Mindezek elsősorban a krónikus betegségekre érvényesek.

Ám mi történik akkor, ha valakinek az akut lázas nátháját vagy hasmenését kell meggyógyítani, lehetőleg rövid idő alatt? A homeopátiás gyógyszer kiválasztása ilyenkor úgynevezett "bevált indikációk" szerint történik.

Ez azt jelenti, hogy ilyenkor a beteg lelki életére, öröklött tulajdonságaira, esetleg álmaira kevésbé vagyunk kíváncsiak, de a panasz jellegzetessége, helye, oka, javulásának vagy rosszabbodásának iránya nagyobb súllyal esik latba, mint egy hagyományos orvosi vizsgálat során.

Mindezek miatt fontos, hogy ha beteg a homeopátiás gyógyításhoz fordul, akkor saját maga is partner legyen a saját gyógyulási folyamatában. Rendelkezzen jó önmegfigyelő képességgel, hogy segíthessen orvosának a megfelelő szert megtalálni mind az akut, mind a krónikus betegség kezeléséhez.

Dr. Szabó Beáta, homeopata orvos

Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek