A hidratált és dehidratált bőr

A hidratált és dehidratált bőr

A bőr hidratálása minden életkorban fontos, ez egy olyan alapvető bőrápolási rutin, amelyet naponta el kell végeznünk és ez a rutin szinte egész életünkben elkísér minket, legyen szó arcápolásról vagy testápolásról. A bőrünk hidratálására is úgy kell gondolnunk, mint a szervezetünk folyadékpótlására, víz nélkül nincs élet. Egyébként, aki rendszeresen hidratálja a bőrét, annak idősebb korában is a valós életkoránál várhatóan fiatalabb marad a bőrképe.

2020.07.15

Mikor beszélünk dehidratált vagy vízhiányos bőrről?

A dehidratált  vagy vízhiányos bőr nem  a bőrtípus kérdése, hanem inkább egy  aktuálisan fennálló bőrállapotot jelent.  Míg  a bőrtípus szerint tartozhatunk  normál-, zsíros-, kevert-, száraz vagy extra száraz bőrtípushoz , a vízhiánytól szenvedhetnek ugyanúgy a zsírosodásra, aknéra hajlamos bőrűek vagy a kevert bőrtípusba tartozók is.  A helyes bőrápolási rutin megválasztásánál alapvetően a bőrtípust kell figyelembe vennünk, hiszen ez olyan genetikus adottságunk, ami nem változik az életünk során,  de a valós bőrállapotot is szerencsés megvizsgálnunk.

Milyen  tünetei vannak a vízhiányos bőrnek?


Érdekes módon, a vízhiányos bőr és a száraz bőr tünetei nagyfokú hasonlóságot mutatnak egymással:
- bőrfelszíni feszülő érzés
- színtelen, fakó bőrkép
- hámlás és akár viszkető érzés.

A hidratált és dehidratált bőr

A zsíros bőrűek a vízhiány következtében  ezeken felül tapasztalhatják, hogy bár a bőr felszínük hámló és száraz, de ugyanakkor  több mitesszer vagy akne jelenik meg az  arcukon,  vagy a háton illetve a dekoltázsban is. Ennek – többek között  - az is lehet az oka, hogy a bőr a hidratáció csökkenésére fokozottabb faggyútermeléssel reagál a felbomlott egyensúlyra. Tehát a vízhiányos bőr esetében  nem a bőr faggyútartalmával van probléma, hanem a víztartalommal.

Összefoglalva: A vízhiány, bármelyik bőrtípus esetében okozhat kellemetlen tüneteket, de nem minden száraz bőr vízhiányos , mert akár  egyidőben tapasztalható a  száraz és  a zsíros bőrérzet. Ezt az állapotot az életmód és a környezeti hatások egyaránt befolyásolhatják, s ezek következtében időről időre újra kialakulhatnak a kellemetlenséget okozó tünetek.  Számos szubjektív és objektív tényező okozhat dehidratációt, ilyenek például a dohányzás, a stressz, a kevés folyadékbevitel, az egészségtelen táplálkozás, a túlzott napozás, a szmog, vagy éppen a hideg idő.

Miért válik szárazzá a bőr?

Transzepidermális vízveszteség - másodlagos hidratálás

A bőrfelszínt normál esetben védi egy természetes hidrolipid réteg, amelyet vizes és olajos összetevők alkotnak.  A dehidratratált bőr ennek a bőrfelszínen lévő emulziós rétegben lévő egyensúly megváltozása következtében alakul ki. A hidrolipid rétegben lévő olajos komponensek képesek megakadályozni a bőr ún. transzepidermális vízveszteségét – angolul  transepidermal water loss  (TWEL) A hidratáló kozmetikumokban lévő olajos összetevők  - emolliensek -  legfontosabb funkciója a bőr nedvességtartalmának megőrzése, és  a bőrfelszín puhítása, lágyítása.   Ezt nevezzük  ún. „másodlagos” hidratálásnak is. Ilyen emolliens összetevő például a shea vaj, a szkvalén, amelynek  forrása növényi olajok, például a  búzacsíra olaj vagy az olíva.

Vízmegkötés - humectant hatás

A dehidratált bőr kezelésében fontos, magának a  bőr hidratációjának a helyreállítása, tehát,  a vízveszteséget meg akadályozó  emolliens összetevőkön túlmenően lényeges, hogy vizet is juttassunk a bőrbe olyan anyagokkal , amelyek képesek a vizet megkötni.

A vízmegkötést az ún. humektant (humectant) összetevők segítik, mert olyan tulajdonságokkal rendelkeznek, amellyel  magukhoz tudják vonzani a vízmolekulákat.

Ilyen vízmegkötő összetevő a hialuronsav, az urea, a glicerin, a peptidek vagy az aloe vera.

A hidratált és dehidratált bőr

Hidratálás vagy táplálás – mire van szüksége a vízhiányos bőrnek?

Az angol nyelv  a hidratálás kapcsán különbséget tesz „ hydration” és a „mouisturizing”  fogalmak között.  Ezeket a feliratokat láthatjuk a hidratáló kozmetikai termékek angol nyelvű elnevezéseiben. Mindkét fogalom hidratálást jelent, de van tartalmi különbség a két megnevezés között, a magyar nyelvben viszont  erre nincs két külön szavunk, mindkét esetben hidratálásnak fordítjuk.

Hogy mi a valódi különbség a két fogalom között, az a különböző hidratáló termékformák esetében látható és tapasztalható.

A hidratáló hatóanyagokat koncentrált formában tartalmazó, de könnyű állagú, folyékony,  vízszerű termékek, mint a szérumok és boosterek dobozára a „hydration” megnevezés kerül, míg a sűrűbb állagú, hidratáló arckrémekre vagy testápolási termékekre  jellemzően a „mouisturizer”  felirat kerül. Ez nem véletlen, hiszen a fenti termékformák hatásmechanizmusa más és más.  A hidratáló szérum a bőr mélyebb rétegeibe szívódik fel és ott  hat, a boosterek a bőrfelszínt töltik fel és ott okoznak azonnali hidratálást, míg a krémek vagy testápolók használatának célja igazából a bőr puhítása, lágyítása és a nedvességtartalom megkötése, vagy a bőrben lévő nedvesség megtartása.

Tippek hatékony hidratáló arcápolási rutinra:

A fő szabály, hogy a megtisztított bőrre az alábbi sorrendben vigyük fel a kozmetikumokat:

1. lépés  „Hydration” hidratálás: Szérum/booster: a kis molekulasúlyú hialuronsavat tartalmazó Officina by Helia-D Hydraconcept Hyaluron szérumot a még enyhén nedves bőrbe kell lágy masszírozó mozdulattal felvinni. A felszívódás pár percig tart.

2. lépés „Moisturizing” tápláló hidratálás : az Officina by Helia-D Hydraconcept Light vagy Rich nappali vagy éjszakai hidratáló krémet vigyük fel az arcbőrre a szérum után és masszírozzuk a bőrbe.

www.officinacosmetics.hu

https://www.helia-d.hu/Officina-marka-termekek

A hidratált és dehidratált bőr

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek