A harisnya öltöztet

A harisnya öltöztet

Ma már sokféle harisnyanadrág közül választhatunk. Főként a vékony, testszínű és fekete harisnyanadrágok kedveltek a nők körében. Választhatunk mintás, strasszos, és hímzésekkel díszített harisnyák közül is, azonban ügyeljünk arra, hogy olyan harisnyát vegyünk fel, amely illik a többi ruhadarabunkhoz.

Harisnya történelem

A harisnyát már az ókorban is ismerték. Kezdetben pamutból, gyapjúból, majd selyemből kötötték, a ma ismert harisnyanadrág őse a XIV-XV. században terjedt el.

A XV. században Magyarországon is beszámoltak az új ruhadarab megjelenéséről, amely már nem csak a lábat, de láb fejét is fedte. Bőr vagy fatalpat is csatoltak rá, hogy ne kopjon el járás közben.

A XVI. században divatos térdnadrágokhoz azonban nem harisnyanadrágot viseltek, hanem külön harisnyát köttettek az előkelők, amely általában selyemből készült és hímzésekkel volt díszítve.

A XVIII-XIX. században a gyapjú harisnyák voltak a legkedveltebbek, de még a XX. század elején is a fekete gyapjúharisnyát viselték leginkább.

Az első világháborút követően lett divatos a testszínű pamutból, selyemből, majd műselyemből készült harisnyanadrág, amelyet hátul, középen csíkban dolgoztak össze.

Az első nejlonharisnyát az amerikai Dupont cég készítette 1940-ben, amely Európában a második világháború után terjedt el.

A hatvanas évektől kezdték el gyártani a ma is divatos különböző színű és mintájú műszálas harisnyanadrágokat.

Milyen ruhához milyen harisnyát?

Nálunk a hölgyek leginkább a vékony, testszínű és a fekete harisnyanadrágokat részesítik előnyben, mivel minden ruhadarabhoz jól kombinálhatók. Öltözékünk azonban akkor válik igazán harmonikussá, elegánssá, ha a kiegészítőket - így a harisnyát is - a ruhához választjuk.

Vékony, lenge anyagból, pl. selyemből készült ruhához ne viseljünk vastag kötött harisnyát. A pamut harisnyanadrágok elsősorban kötött ruhával, vastagabb szövetekkel harmonizálnak.

Mintás ruhához egyszínű harisnyát válasszunk, a testszínű harisnya minden ruhadarabhoz bátran hordható, mivel nem "csal", a láb valódi formáját mutatja. A fehér szín azonban optikailag vastagíthatja, teltebbé teszi a lábat és színe miatt kevés ruhához hordható. A fekete az egyik legelegánsabb szín, karcsúsítja a lábat, de túl vékony lábakon nem mutat jól.

Ha fekete ruhához fekete harisnyát viselünk, vigyázzunk arra, hogy a sok fekete ne bontsa meg az összhangot, a cipő, a táska, a blúz vagy a kendő legyen a ruhától eltérő színű.

A mintás harisnyához (pöttyös, csíkos, kockás) általában egyszínű ruha illik.

Molettebb hölgyeknek nem előnyösek a keresztben csíkos harisnyanadrágok, mivel erősítik a lábat, a hosszanti csíkosak ezzel szemben karcsúsítanak.

A magas fényű, strassz kövekkel, hímzésekkel díszített harisnyát alkalmakkor viseljük.

A gumírozott harisnyák - legyenek azok egyszínűek, vagy mintásak - szépen összefogják a lábat, kiemelik annak szépségét.

A természet adta lehetőségeinken túl kinek-kinek a pénztárcájára, merészségére van bízva, hogy a széles választékból milyen harisnyát választ magának, miben érzi jól magát.

Arra azonban ügyeljünk, hogy elegáns megjelenésünk ne egy rosszul kiválasztott, előnytelen harisnyanadrágon múljon.

Potondi Eszter

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek