A hajfestés a fodrászok életét fenyegeti?

A hajfestés a fodrászok életét fenyegeti?

Nagyobb eséllyel alakulhat ki rák a fodrászoknál és borbélyoknál, mivel gyakran dolgoznak hajfestékkel - állítják kutatók.

Növelheti a rák - főleg a hólyagrák - kialakulásának esélyét, ha a szervezet ki van téve a hajfestékek hatásának - derült ki kutatásokból.

A franciaországi székhelyű, az Egészségügyi Világszervezethez (WHO) tartozó Nemzetközi Rákkutató Intézetben 1993 óta számos kutatást végeztek a rákkal kapcsolatban a fodrászok, a borbélyok és a kozmetikusok körében.

Az eredmények azt mutatják, hogy a férfi fodrászok és borbélyok körében, bár alacsony, de állandó a rák kialakulásának esélye. Mivel ez így van, a szakemberek végül úgy minősítették a hajfestékeket, hogy azok "valószínűleg rákkeltők lehetnek az emberekre nézve".

A hajfestékek gyártói szerint ezek az anyagok a szépségiparban legalaposabban vizsgáltak közé tartoznak.

Bár az 1970-es években több anyag használatát betiltották a sötét hajfestékek gyártásakor, még mindig ezek az árnyalatok a legveszélyesebbek.

A hajfestés a fodrászok életét fenyegeti?

A Nemzetközi Rákkutató Intézet az otthoni hajfestés veszélyeit is vizsgálta, a szervezet munkatársai azonban a meglévő bizonyítékok alapján nem tudták egyértelműen megállapítani, hogy ez növeli-e a rák kialakulásának veszélyét.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek