A hagyománytól a tudományig: a svédcsepp ötszáz éve

A hagyománytól a tudományig: a svédcsepp ötszáz éve

Legendás készítmény, amelynek gyógyhatását népgyógyászati és szakirodalmi adatok igazolják. Ez a svédkeserű. Paracelsus nyomdokaiba lépve a Naturland a több száz éves hagyományt a modern tudománnyal ötvözve, több mint harminc éve állítja elő saját svédcseppjét.

Egy kis történelem

Több mint ötszáz éve, hogy a fűszernövény tinktúrát a svájci orvos, Paracelsus megalkotta. A doktor hátat fordítva az 1500-as években szokásos eljárásoknak, hitt abban, hogy a természetnek gyógyító ereje van. A gyógyszereket, amiket használt maga keverte ki. A svédkeserű kezdetleges formáját tizenegy gyógynövény kivonatából készítette el. Készítménye amilyen hamar népszerű lett, halála után olyan gyorsan feledésbe is merült.

Hogyan került a svédcsepp ismét a köztudatba?

Egészen a 18. századig kellett várni, hogy a méltatlanul elfeledett elixírt újra felfedezzék. Az 1800-as években dr. Claus Samst, svéd orvos fejlesztette tovább és kezdte el alkalmazni, saját magán is. Ennek tulajdonítják, hogy matuzsálemi kort ért meg, 104 éves korában hunyt el, de akkor sem az öregsége miatt, hanem lovas balesetben.

A hagyománytól a tudományig: a svédcsepp ötszáz éve

A készítmény virágkora azonban a 20. században kezdődött. Világszerte ismertté a gyógynövénykutató Maria Treben tette. Ő alkotta meg a svédkeserű alkoholmentes változatát.

Napjainkban

A Svédcsepp a Naturland nagy „öregje”. Megalakulásunktól kezdve velünk van. 2013 áprilisáig gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítményként forgalmaztuk, ezt követően az Országos Gyógyszerészeti Intézet hagyományos növényi gyógyszerként is törzskönyvezte.  Népszerűsége, köszönhetően a széleskörű alkalmazhatóságának, a kezdetektől fogva töretlen. Ma már C-vitaminnal kiegészítve illetve alkoholmentes változatban is gyártjuk, továbbá kozmetikumokban is felhasználjuk. Attól függően, hogy milyen termékkategóriába tartozik a készítmény (hagyományos növényi gyógyszer, gyógyhatású készítmény, étrend-kiegészítő vagy kozmetikum) más-más hatás tulajdonítható neki.

A hagyománytól a tudományig: a svédcsepp ötszáz éve

 

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek