A gyümölcs illata is elég az egészséghez

A gyümölcs illata is elég az egészséghez

Amikor étkezéskor választanunk kell egy egészséges fogás vagy egy kalóriadús finomság között, egymásnak feszül az akaraterőnk és a kísértés. Francia kutatók azonban kimutatták, hogy egy egyszerű trükkel megkönnyíthető a választás: elég, ha gyümölcsillatot szívunk be.

2014.03.24

Az új kutatás szerint ha gyümölcsillatnak vagyunk kitéve az ételek közötti választás előtt, attól az agyunk nagyobb valószínűséggel dönt az egészséges lehetőség mellett, különösen a desszert esetében. A Bourgogne-i Egyetem pszichológusai úgy vélik, az eredmények megmutatják, milyen nagymértékben befolyásolják ételválasztásunkat az illatok, mert a kísérlet résztvevői nem voltak tudatában annak, hogy szándékosan ki voltak téve gyümölcsillatnak.

A gyümölcs illata is elég az egészséghez

A modern éttermi menük már szinte minden igényt kielégítenek, és sok szakács nagy hangsúlyt fektet arra, hogy egészséges, zsírszegény fogásokat is kínáljon a vonalaikra odafigyelő vendégeknek. Az Appetite szaklap internetes számában megjelent új kutatás szerint azonban a vendégek ételválasztásának több köze van az illathoz, mint a látványhoz.

A francia kutatók 115 tizennyolc és ötven év közötti férfit és nőt osztottak két csoportra. Az alanyoknak azt mondták, hogy a kísérlet célja az emberek kommunikációjának megfigyelése az étkezés alatt. A résztvevők fele egy olyan váróteremben ült le, amelyet friss körte illatával permeteztek be, a másik fele pedig egy olyan teremben, amit nem permeteztek be.

Tizenöt perc múlva az alanyokat egy másik szobába vezették, ahol három fogást kellett kiválasztaniuk. Mindegyik fogáshoz rendelkezésre állt egy zöldséget vagy gyümölcsöt tartalmazó, és egy zöldséget vagy gyümölcsöt nem tartalmazó lehetőség. Az eredmények azt mutatták, hogy bár a körteillat nem gyakorolt jelentős hatást az előétel és a főétel választására, a desszert esetében jelentős különbségeket figyeltek meg. A körteillatnak nem kitett alanyok háromnegyede választotta az egészségtelen csokoládés desszertet, míg a körteillatot belélegző csoportnak alig a fele választotta ezt. A többiek az egészséges almakompótot választották.

A kutatók szerint az eredmények jól mutatják, hogyan lehet az étvágyunkat olyan ingerekkel „irányítani”, amelyeknek nem vagyunk tudatában.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek