A gyermektelen, egyedülálló nők a legboldogabbak

A gyermektelen, egyedülálló nők a legboldogabbak

Paul Dolan viselkedéskutató, a boldogságkutatás egyik legelismertebb alakja azt állítja, hogy a gyermektelen, egyedülálló nők a legboldogabbak a világon.

A saját bevallásokra alapuló, hosszú távú kutatásban egyébként az emberek életútját is követték, és arra jöttek rá, hogy a siker mérésére használt hagyományos markerek nem korrelálnak a boldogsággal, azaz nem feltétlenül az teszi boldoggá az embereket, amikről eddig azt gondolták. Sőt Dolan szerint pont ezek a hagyományos markerek, - miszerint a házasság és a gyerek a nők legfőbb sikermérője - tehetik boldogtalanná azokat a nőket, akik más életutat választottak maguknak, vagy úgy hozta az élet, hogy nem alapítottak családot.

A gyermektelen, egyedülálló nők a legboldogabbak

A férfiakra viszont jó hatással van a házasság a kutatás szerint. A házas férfiak sikeresebbek a munkahelyükön, ami magasabb kerestet jelent, és egészségesebbek is, mint az egyedülálló férfiak. Ezzel szemben Dolan tanulmánya szerint a nők egészségügyi helyzetére nincs kihatással, hogy házasok-e és van-e gyerekük, egészen addig, amíg középkorúak nem lesznek, mert ekkor a mentális problémák az általa vizsgált embereknél valamivel gyakrabban jelentkeznek azoknál a nőknél, akik házasságban élnek.

A szakértő a tanulmányát azzal a tanáccsal zárja, hogy a társadalmi elvárások helyett az embereknek inkább saját magukra kell gondolni, hiszen nincs abban semmi rossz, ha valaki nem találta meg élete párját, sőt valószínűleg tovább él majd egyedül, de boldogan, mint egy olyan emberrel, aki mellett boldogtalan.

(Forrás: Index.hu)

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek