A gumióvszer véd a méhnyakráktól

A gumióvszer véd a méhnyakráktól

A gumióvszer az egyik leggyakrabban használt fogamzásgátló eszköz, hiszen más fogamzásgátló módszerekkel szemben nemcsak a nem kívánt terhességet előzi meg, de véd a szexuális úton terjedő fertőzésektől is. A new york-i Lenox Hill kórház kutatása szerint ezen túlmenően megelőzheti a méhnyakrákot is.

A méhnyakrák a nők gyakori daganatos megbetegedése, becslések szerint évente közel 300 ezren halnak meg e betegségben a világon. Hátterében gyakran az ún. humán papilloma vírus (HPV) áll, ami akut betegséget nem okoz, de a daganat kialakulását elősegíti. Korábbi tanulmányok igazolták, hogy a gumióvszer megvédi a férfiakat a nemi úton terjedő fertőzésektől, de a HPV-re ez nem vonatkozik. A Dr. Jennifer Wu vezette kutatócsoport azonban úgy gondolta, hogy a gumióvszerek is védelmet jelenthetnek a HPV ellen. Vizsgálatukba 82 olyan egyetemi hallgatónőt vontak be, akik két héten belül közösültek először férfival. Az alanyoktól négyhavonta méhnyak és vaginaváladékot vettek, hogy meghatározzák belőle esetleges HPV - fertőzöttségüket. A diáklányok ezzel párhuzamosan naplót vezettek szexuális szokásaikról.

Az eredmények értékelésekor azokat tekintették HPV - fertőzés szempontjából referenciacsoportnak, akik a közösülések során kevesebb, mint 5 százalékban használtak óvszert. A HPV - fertőződés kockázata azoknál, akik 50 százalékban védekeztek így, csak a fele volt, míg azok a nők, akik minden alkalommal gumióvszerrel közösültek, 70 százalékkal tudták csökkenteni a HPV - fertőződés valószínűségét.

Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek