A fruktóz miatt kívánjuk a kalóriadús ételeket

A fruktóz miatt kívánjuk a kalóriadús ételeket

A gyümölcscukor, más néven fruktóz intenzív sóvárgást vált ki a magas kalóriatartalmú ételek irányába. Minél több fruktózzal édesített ételt és italt vesz magához, annál mindig többet akar majd - egy új kutatás eredménye szerint.

Az egyesült államokbeli University of Southern California egy mini-tanulmány keretein belül vizsgálta a különböző cukrok fogyasztásának és a személyek éhségérzetének kapcsolatát. A huszonnégy egészséges önkéntes az első alkalommal egy csésze cseresznye ízű, glükózzal ízesített folyadékot ivott, majd néhány nappal később mindezt megismételték egy fruktóztartalmú édesített itallal. A fruktóz egy természetes cukorfajta, amely megtalálható a gyümölcsökben és a mézben, kulcsfontosságú összetevője egy ellentmondásos élelmiszer-adalékanyagnak, a magas fruktóztartalmú kukoricaszirupnak.

A fruktóz miatt kívánjuk a kalóriadús ételeket

Miután az önkéntesek megitták a nekik szánt italokat, funkcionális mágneses rezonancia-vizsgálaton (fMRI) estek át. Ekkor a kutatók megkérték őket, hogy értékeljék, mekkora vágyat éreznek a képeken szereplő magas kalóriatartalmú ételek (például hamburger, pizza) elfogyasztásához. A résztvevőknek előzetesen nem mondták el, mit tartalmazott az italuk, nehogy ezzel befolyásolják a kutatás eredményét.

Az önkéntesektől egy hónap után azt is megkérdezték, hogy a megivott üdítők közül melyiket ítélik élelmiszernek és jutalomnak. A kutatók a glükóz-, fruktóz- és inzulinszinteket, valamint az éhség-, teltség érzethez kapcsolható enzimeket, a leptint és a ghrelint is mérték a vérükben. A kutatók arra jutottak, hogy a fruktózt fogyasztók frontális orbitális kérge – amely a jutalom érzésével áll összefüggésben – hosszantartó aktivitást mutatott, miközben a magas kalóriatartalmú képeket nézték. Ők nagyobb valószínűséggel választják a jutalmat és erősebb a vágyuk a fruktóz üdítők megivása után.

A glükózt és fruktózt fogyasztó résztvevők leptin és ghrelin szintje között nem találtak különbséget a kutatók, ám utóbbiak esetében csökkent az inzulinválasz, ebből vonták le a következtetés hogy hatással lehetett rájuk a cukorfajta. „Amikor glükózt fogyasztunk, inzulin szabadul fel” – mondta a kutató csapat egyik tagja a The New York Times-nak. „A hasnyálmirigy inzulint választ el, és az inzulin a sejtekbe hajtja a glükózt, ahol felhasználódik az energiája, és egyúttal tudatja az aggyal, hogy telítődött. Ezzel szemben a fruktóz nem serkenti az inzulin elválasztást és ha az nincs, akkor az agy sem kap információt arról, hogy jól lakott-e a test.” A Proceedings of the National Academy of Sciences folyóiratban közzétett eredmények ellenére a kutatók azt mondják, a magas fruktóz tartalmú gyümölcs diéta nem okoz ilyen jelenséget.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek