A frigiditás leggyakoribb okai

A frigiditás leggyakoribb okai

Frigiditás... e szó kapcsán sok tévhit kering a köztudatban és a legtöbben mély hallgatásba menekülnek, ha ez a téma kerül szóba, mondván: „Ez olyan kínos!”. De vajon tisztában vagyunk a szó valódi jelentésével és azzal, hogy mitől lesz valaki frigid?

2013.10.08

A frigiditás tulajdonképpen egy gyűjtőfogalom, mely magába foglalja például a szexuális vágy hiányát vagy csökkenését, a szexuális ingerekre való érzéketlenséget és az orgazmus teljes hiányát is. Frigiditás felléphet férfiaknál és nőknél egyaránt, azonban felmérések szerint a hölgyeknél sokkal gyakoribb probléma, ezért is kapcsoljuk rögtön a „gyengébbik nemhez” a frigiditás fogalmát, s ezért foglalkozunk mi is a témával női oldalról.

Hogyan alakul ki a frigiditás?

A frigiditás két csoportba sorolható. Létezik az úgynevezett elsődleges, és a másodlagos frigiditás. Mi a különbség? Az előbbi a nemi élet kezdetétől jelen van, míg utóbbi csak később, az örömteli szexuális élet után alakul ki.Emellett beszélhetünk „álfrigiditásról” is, amely akkor jelentkezik, ha a hölgy a csikló izgatásával eljutna a csúcsra, erre az izgatásra azonban valamiért nem kerül sor. A hüvelyi orgazmus pedig - a görcsös próbálkozások ellenére (vagy inkább amiatt) - nem jelentkezik.

Ezek után kész a diagnózis: „Biztos frigid vagyok.” Innen már csak néhány sikertelen próbálkozás és negatív élmény választja el a nőt a valódi frigiditástól, hiszen a kudarcok után már nem vágyik a szexre. A frigiditásnak különböző szintjei, úgymond „súlyossági” fokozatai vannak.

A frigiditás leggyakoribb okai

A legenyhébb esetben a szex még örömet jelent az egyénnek, ritkán még az orgazmust is eléri, de hosszú szexuális reakcióidő a jellemző. A következő szinten már nem jelentkezik orgazmus, az egyén nem táplál negatív érzéseket sem a nemi élettel, sem partnerével kapcsolatban. A harmadik szint már súlyosabb, hiszen az orgazmus hiány mellett megjelennek a negatív érzelmek is, míg végül az utolsó szinten a partner és a szex teljes elutasítása jelentkezik.

Mi lehet az oka a frigiditásnak?

A frigiditás okai sokrétűek, szó lehet szomatikus (testi) és pszichikai okról egyaránt. Szomatikus okok lehetnek például a neurológiai és nőgyógyászati problémák, valamint a hormonzavar is. A pszichés okok közé tartozik minden gátlás, félelem (pl. terhességtől), otthonról hozott lelki sérülések, illetve gondot okozhat az is, ha valaki nem képes átadni magát a partnerének szex közben, és túlságosan magára koncentrál.

Természetesen a kapcsolaton belüli konfliktusok is kihatnak a szexuális életre, ez tipikusan a másodlagos frigiditás forrása. Gyakran előfordul ugyanis, hogy a nő élt már át orgazmust életében, de a kapcsolaton belüli feszültség frigiditáshoz vezetett.

Mindezek mellett fontos még megemlíteni a szituatív okokat is, mint például az állandó rettegés, hogy valaki benyit, vagy meghallja, illetve az intimitáshoz szükséges feltételek hiánya. Szerencsére a frigiditás gyógyítható, ezért nem szabad kétségbe esni, ha észrevetted magadon a tüneteket!

Minél előbb tudatosul benned, hogy valami nincs rendben, annál előbb és könnyebben orvosolható. Enyhébb esetekben elegendő különböző trükkök bevetése a hálóban, illetve több kommunikáció a partnerrel. Komolyabb esetekben gyógyszeres kezelésre lehet szükség, de a legsúlyosabb esetekben is többnyire pszichoterápiával gyógyítható a frigiditás.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek