A folsav csökkenti a vér arzéntartalmát
A folsav tartalmú étrendkiegészítők jelentős mértékben csökkentik a vér arzéntartalmát azoknál a betegeknél, akiknek szervezetébe fertőzött víz útján jutott ez a rendkívül veszélyes fém. Sok fejlődő országban, sőt még az Egyesült Államok egyes részein is komoly egészségügyi problémát jelent az arzénnal fertőzött víztározók ügye.
A krónikus arzénmérgezés hosszú távon bőr, máj és hólyagrákot, különböző érrendszeri betegségeket és fekélyeket okozhat.
A kutatók szerint napi 400 mikrogrammnyi folsav bevitelével 14 százalékkal csökkenthető a vér arzénszintje. A folsav, amely a B-vitaminok egyik fajtája megtalálható leveles zöldségekben, gyümölcsökben, babfélékben és teljes kiőrlésű gabonákban, de étrend-kiegészítőként is szedhető. Az Egyesült Államokban a liszthez és egyéb finomított élelmiszerekhez is keverik. A kutatást Bangladesben végezték, ahol a folsavhiány különösen gyakori.
"A folsav tartalmú étrendkiegészítők nagymértékben elősegíthetik a szervezet arzéntartalmának csökkentését"-nyilatkozta Mary Gamble, a Mailman Egyetem egészségtudományi karának professzora, a kutatás vezetője. A kutatás a Környezeti és Egészségtudományok Országos Intézetének segítségével és támogatásával valósulhatott meg.
A folsavak a szervezet saját méregtelenítési folyamatait gyorsítják, melyek során a káros anyagokból olyan vegyületek lesznek, melyek vizelet útján könnyedén ürülnek ki a fertőzött szervezetéből. A krónikus arzénmérgezés világszerte 100 millió embert érint, köztük Banglades egész lakosságát. Itt a víz arzéntartalma sok helyen az Egészségügyi Világszervezet által meghatározott egészségügyi határérték - 10 mikrogramm literenként - százszorosa is lehet.
A kutatásban összesen 200 folsavhiányos bangladesi vett részt, a tudósok az ő szervezetükön tanulmányozták az arzén káros, és a folsavak jótékony hatásait. "A technológia, amely lehetővé teszi a vér arzéntartalmának mérését, még nem is létezett, amikor a kutatást elkezdtük" - nyilatkozta Dr. Gamble, majd hozzátette: "A Kolumbia Egyetem laboratóriumi munkatársainak, köztük Joseph H. Graziano professzornak az érdeme ennek az eljárásnak a kifejlesztése."
"Természetesen a legfőbb cél az lenne, hogy az arzénszennyezést magát csökkentsük. Azonban ha a mérgezés már megtörtént, fontos tudni, hogy a folsavak segítségével jelentősen csökkenthetjük a későbbi kóros elváltozások kialakulásának esélyeit" - magyarázta Dr. Gamble - "Bár további kutatásokra még szükség van, elsősorban a kezelés időtartamát és a bevett folsav optimális mennyiséget illetően, azt már most kijelenthetjük, hogy egy olcsó és mindenki által hozzáférhető étrendkiegészítő segítségével emberek millióinak életét menthetjük meg."
Kapcsolódó írások


Kérdezzen szakértőnktől


Kapcsolódó gyógynövények


Kapcsolódó betegségek

