A folsav csökkenti a vér arzéntartalmát

A folsav csökkenti a vér arzéntartalmát

A folsav tartalmú étrendkiegészítők jelentős mértékben csökkentik a vér arzéntartalmát azoknál a betegeknél, akiknek szervezetébe fertőzött víz útján jutott ez a rendkívül veszélyes fém. Sok fejlődő országban, sőt még az Egyesült Államok egyes részein is komoly egészségügyi problémát jelent az arzénnal fertőzött víztározók ügye.

A krónikus arzénmérgezés hosszú távon bőr, máj és hólyagrákot, különböző érrendszeri betegségeket és fekélyeket okozhat.

A kutatók szerint napi 400 mikrogrammnyi folsav bevitelével 14 százalékkal csökkenthető a vér arzénszintje. A folsav, amely a B-vitaminok egyik fajtája megtalálható leveles zöldségekben, gyümölcsökben, babfélékben és teljes kiőrlésű gabonákban, de étrend-kiegészítőként is szedhető. Az Egyesült Államokban a liszthez és egyéb finomított élelmiszerekhez is keverik. A kutatást Bangladesben végezték, ahol a folsavhiány különösen gyakori.

"A folsav tartalmú étrendkiegészítők nagymértékben elősegíthetik a szervezet arzéntartalmának csökkentését"-nyilatkozta Mary Gamble, a Mailman Egyetem egészségtudományi karának professzora, a kutatás vezetője. A kutatás a Környezeti és Egészségtudományok Országos Intézetének segítségével és támogatásával valósulhatott meg.

A folsavak a szervezet saját méregtelenítési folyamatait gyorsítják, melyek során a káros anyagokból olyan vegyületek lesznek, melyek vizelet útján könnyedén ürülnek ki a fertőzött szervezetéből. A krónikus arzénmérgezés világszerte 100 millió embert érint, köztük Banglades egész lakosságát. Itt a víz arzéntartalma sok helyen az Egészségügyi Világszervezet által meghatározott egészségügyi határérték - 10 mikrogramm literenként - százszorosa is lehet.

A kutatásban összesen 200 folsavhiányos bangladesi vett részt, a tudósok az ő szervezetükön tanulmányozták az arzén káros, és a folsavak jótékony hatásait. "A technológia, amely lehetővé teszi a vér arzéntartalmának mérését, még nem is létezett, amikor a kutatást elkezdtük" - nyilatkozta Dr. Gamble, majd hozzátette: "A Kolumbia Egyetem laboratóriumi munkatársainak, köztük Joseph H. Graziano professzornak az érdeme ennek az eljárásnak a kifejlesztése."

"Természetesen a legfőbb cél az lenne, hogy az arzénszennyezést magát csökkentsük. Azonban ha a mérgezés már megtörtént, fontos tudni, hogy a folsavak segítségével jelentősen csökkenthetjük a későbbi kóros elváltozások kialakulásának esélyeit" - magyarázta Dr. Gamble - "Bár további kutatásokra még szükség van, elsősorban a kezelés időtartamát és a bevett folsav optimális mennyiséget illetően, azt már most kijelenthetjük, hogy egy olcsó és mindenki által hozzáférhető étrendkiegészítő segítségével emberek millióinak életét menthetjük meg."

Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek