A folsav befolyásolhatja az iker-szülések számát

A folsav befolyásolhatja az iker-szülések számát

A folsavval dúsított kenyér nemcsak a születési rendellenességeket előzheti meg, de növelheti az iker-szülések számát is - derült ki melbourne-i Murdoch Gyerekgyógyászati Kutatóintézet vizsgálatából.

A melbourne-i Murdoch Gyerekgyógyászati Kutatóintézet szakemberei arra a következtetésre jutottak, hogy azok nők, akik születendő gyermekük gerinc-rendellenességeinek megelőzése érdekében folsavat szednek, nagyobb eséllyel szülnek ikreket.

A jelenségnek közegészségügyi vonatkozásai is lehetnek, mivel a két csecsemő nagyobb valószínűséggel lehet koraszülött vagy alacsony súlyú, ezenkívül két kisgyermek vállalása többletterhet róhat a családra - állapította meg a kutatócsoport.

A kérdést tovább kell vizsgálni mielőtt Ausztrália vagy Új - Zéland megtenné a megfelelő intézkedéseket a kenyérliszt kötelező folsav-tartalmára vonatkozóan (több ország egészségügyi hatósága is hasonló lépést fontolgat.) Korábban egy közös ausztrál-új-zélandi táplálkozástudományi szervezet javasolta, hogy a kenyér készítéséhez használt liszthez adjanak folsavat, így csökkentve a kisgyermekeknél előforduló rendellenesség, a spina bifida (gerinchasadék - nyitott gerinc) kockázatát.

Kapcsolódó írások
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek